Gradovi i općine 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

GRADSKO VIJEĆE ČAKOVCA: Neke brine izostanak rebalansa

Svih 17 vijećnika prisutnih 9. sjednici Gradskog vijeća Čakovca, održanoj u četvrtak, prihvatilo je novu odluku o sufinanciranju nabave udžbenika za učenike osnovnih škola s područja Grada u nastavnoj godini 2014./2015. Njome je ona usuglašena s nedavnom odlukom županijske Skupštine te je ujedno izvan snage stavljena prijašnja odluka Gradskog vijeća pri kojoj bi osnovni kriterij kod nabavke bio takozvani socijalni, odnosno, imovinski cenzus.

Po „svježoj“ odluci, dvije trećine troška nabavke sufinancirat će Grad iz svog proračuna, jednu trećinu Međimurska županija, a sve to zajedno, prema procjeni, stajat će 1,572.510 kuna. Grad se ujedno obvezao da će do 1. rujna na račun Županije platiti najmanje 500.000 kuna, a razliku do konačne cijene do kraja ove godine. Svoju trećinu Županija će podmiriti do datuma definiranog sporazumom koji će sklopiti s Gradom. Novac za učenike koji pravo na sufinanciranje ostvaruju u skladu s Odlukom Vlade RH o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih  dopunskih nastavnih sredstava (djeca vojnih i civilnih invalida rata i hrvatskih branitelja) uključit će se u ukupnu „masu“ te će se time umanjiti apsolutni iznos financiranja.

Kako je u nekoliko navrata na sjednici ponovio gradonačelnik Stjepan Kovač, procjenjuje se da će za nabavku udžbenika iz gradskog proračuna trebati izdvojiti oko 800.000 kuna. Iznos je okvirni jer Županija i Grad Čakovec te ostale međimurske jedinice lokalne samouprave kao sufinancijeri, zbog velike ukupne vrijednosti, od dobavljača očekuju popuste.

Stjepan Kovač: Nijedan proračunski korisnik neće biti zakinut

Premda je odluka donijeta jednoglasno, njenom usvajanju prethodila je dugotrajna rasprava koju je započela HDZ-ova vijećnica Sunčana Glavak.

- Jeste li svjesni da kršite zakon, upitala je gradonačelnika Kovača, pozivajući se na činjenicu da usvajanju odluke o udžbenicima nije prethodila ona o rebalansu proračuna.

Kovač je vijećnici uzvratio da će proračun biti rebalansiran do kraja godine, dodao da mu „pravna služba kaže da ne krši zakon“ te potom pobrojao i smanjenja na proračunskim stavkama vezanim uz društvene djelatnosti i Socijalni program.

- Time će se namaknuti spomenuta svota od oko 800.000 ili 900.000 kuna, koliko za udžbenike mora osigurati Grad, no, nijedan proračunski korisnik neće biti zakinut jer se uglavnom radi o stavkama koje dosad nisu utrošene ili su realizirane u obimu manjem od plana, pojasnio je. Glavak je ostala kod svog mišljenja o „kršenju zakona“, a s njome se složio i Dražen Blažeka (HSLS).

- Zašto to što ste pobrojali niste stavili na papir, što su radile, odnosno, što nisu napravile gradske službe, zapitao se. Ipak, Blažeka je izrazio zadovoljstvo što će „po prvi put Međimurska županija nešto sufinancirati i Gradu Čakovcu“, a s njime se složio i gradonačelnik, rekavši da je na to „posebno ponosan“.

Rasprava je u tom dijelu završila izjavom oporbenjaka da će vrijeme pokazati je li rebalans bio potreban ili ne.

Više vijećnika postavilo je niz pitanja vezanih uz odluku i način njenog provođenja, pa su neki svoje vrijeme iskoristili i za iznošenje svima dobro poznatih floskula o tome da je „ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost“ i sličnih. Ipak, briljirala je Mirjana Bistrović, upitavši  „zašto nije osnovana neka komisija koja bi kontrolirala kvalitetu udžbenika (uveza, op. nov.) jer su mnogi nekvalitetni…“

Recimo i da se gradonačelnik Stjepan Kovač kao roditelj osnovnoškolca odrekao prava ne besplatne udžbenike, najavivši da će ih sam kupiti.

Pri kraju podsjetimo i na još nekoliko „tehničkih“ detalja odluke. Roditelji (skrbnici) koji s već kupili udžbenike imaju pravo na povrat sredstava od Grada Čakovca. Da bi to pravo ostvarili, dužni su u osnovnu školu koju pohađa njihovo dijete dostaviti račun koji glasi na njihovo ime i na kojem je vidljivo da su udžbenici plaćeni. Škole će račune dostaviti Gradu, Grad će tražene iznose uplatiti na račun škola, a one sredstva potom na račune roditelja.

Roditelji (skrbnici) učenika koji ne pohađaju osnovnu školu čiji je osnivač Grad  Čakovec zahtjev za povrat sredstava dostavljaju u Grad Čakovec, Upravni odjel za  društvene, protokolarne i europske poslove, a procedura je potom slična kao i gore navedena te će im Grad na račune isplatiti tražene svote.

Udžbenici bi učenike trebali  dočekati na školskim klupama na početku školske godine. Na kraju nastavne godine morat će ih vratiti - neoštećene, kako bih ih potom mogle koristiti mlađe generacije. Način preuzimanja utvrdit će škole posebnim aktima. Učenicima čakovečkog Centra za odgoj i obrazovanje udžbenike će platiti jedinica lokalne samouprave u kojoj im je prebivalište.

Velimir Kelkedi 

Izvor: 3097