Gradovi i općine 22.05.2016. 08:00.

Podjela sela

Hoće li vlč. Pavao Mesarić otići iz Vratišinca?

Priča o zvonarima i svećeniku Župe Vratišinec Pavlu Mesariću koja je prije dva mjeseca potresla vjernike tamošnje župe, ali i cijelo Međimurje pa i Hrvatsku, dobila je svoj nastavak. Vjernici nezadovoljni postupcima svog svećenika, posebice načinom na koji su dugogodišnji zvonari "otpušteni" iz službe, okupili su se i počeli prikupljati potpise za premještaj vlč. Mesarića iz Župe Vratišinec. Nedugo nakon toga oglasili su se i pobornici vlč. Mesarića pokrenuvši peticiju za ostanak svećenika u svojoj župi, zbog čega je u Vratišincu došlo do svojevrsne podjele sela na one koji su za i one koji su protiv vlč. Pavla. Danas, dva mjeseca nakon "svađe" sa zvonarima koja je nezadovoljne vjernike digla na noge, vlč. Mesarić ističe da se situacija primirila.

- Župa funkcionira normalno i sve je u redu. Čak i oni koju su prije bili protiv mene sada normalno surađuju sa mnom, kazao je. Vjernici koji ga podržavaju prikupili su više od 900 potpisa, dok je prema njegovim riječima onih koji traže njegov premještaj bilo oko 120.

- Mogu reći da sam demokratski izabran svećenik. Ljudi su pokazali da me podržavaju i jako je lijep osjećaj raditi u župi u kojoj je 80-90% vjernika na mojoj strani, istaknuo je vlč. P. Mesarić. Kada bi rezultat glasovanja bio obrnut vlč. Mesarić ističe da bi sam dobrovoljno otišao, no obzirom da ima potporu župljana ne može ih ostaviti na cjedilu te kaže da do premještaja neće doći. Jedna od glavnih pokretačica inicijative za odlazak vlč. Mesarića iz Župe Vratišinec – Biserka Tarandek, kazala je da je prikupljeno puno više od spomenutih 120 potpisa koji su potom službeno predani Varaždinskoj biskupiji.

- Biskupija je jako dobro upoznata sa slučajem našeg svećenika, a pogotovo mons. Antun Perčić s kojim smo pričale, istaknula je B. Tarandek. U razgovoru s njim predstavnice nezadovoljnih župljana Župe Vratišinec dobile su usmeno obećanje da će vlč. Pavao Mesarić biti premješten i da će do toga doći najkasnije ovog ljeta. - Sada čekamo osmi mjesec da vidimo što će biti. Hoće li uistinu otići ili ne, zaključila je naša sugovornica.