Gradovi i općine 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Ima li MiG za Preložane?

Prelog je 10. veljače posjetio ministar branitelja Predrag Matić te na tribini nazvanoj Pitajte ministra odgovarao na pitanja branitelja. Prigodu da ministru iznese svoju davnu želju i nepravdu koja ga muči iskoristio je jedan od domaćina, predsjednik preloškog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, umirovljeni vojni pilot Slavko Markač:
- Na svim obljetnicama vezanim uz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nema spomena o eskadrili lakih zrakoplova koja je formirana upravo ovdje, u Međimurju, na aerodromu u Pribislavcu na kojem su trenirani piloti iz cijele Hrvatske početkom rata, aerodromu na kojem je niknuo HRZ i koji nije “livada na kojoj se beru gljive”, kako je omalovažavački rečeno na jednom skupu. Obraćali smo se svima nadležnima u ovoj zemlji, sa željom da se ta povijesna činjenica istakne, te molili da nam se dodijeli jedan zrakoplov MiG 21 koji više nije u upotrebi, da ga kao spomen postavimo u našem kraju. Nikada nismo dobili odgovor. Molim vas da nam pomognete da se ta nepravda u budućnosti ispravi, rekao je ministru Matiću S. Markač.
- O ovome čujem prvi put i pitat ću Kotromanovića ima li jedan MiG 21 za vas. Ako ima, morat ćete organizirati prijevoz zrakoplova jer vojska nema novca, odgovorio je ministar Matić koji je u Prelog došao na poziv “svojih suboraca, međimurskih branitelja s trpinjske ceste”, kako je istaknuo.
Gosta su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek te predsjednik preloškog ogranka HVIDR-a Miroslav Radmanović.
- Pohvalna je inicijativa za susret ministra s narodom, s braniteljima, jer je to najbolji način komunikacije, a činjenica da netko u ovoj teškoj situaciji želi saslušati probleme već sama po sebi znači puno, rekao je župan Posavec, istaknuvši i doprinos Međimuraca u Domovinskom ratu.
- Dvadeset su godina branitelji bili izloženi patetici. Zastupam stav da vojsku, policiju, tajne službe i branitelje treba depolitizirati. Država ne može riješiti sve probleme, no, branitelji su specifični i zato se pristupilo zakonskim usklađenjima. U toj domeni govorimo o pravima branitelja, a ne o privilegijama. Funkcija koju obnašam u Vladi nosi direktno suočavanje s ljudskim sudbinama i najteže mi je kad moram odgovoriti negativno. No, poštenije je reći i NE, nego davati lažna obećanja, rekao je, između ostalog, Predrag Matić.
Ministru se obratilo nekoliko branitelja s pitanjima vezanim uz provedbu zakonskih propisa, među ostalima - i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat s pitanjem hoće li se ugasiti braniteljski fond, na što je Matić odgovorio negativno.

Željka Drljić

Izvor: 3069