Gradovi i općine 13.12.2016. 07:48.

Proračun Općine Orehovica

Je li trinaest i pol milijuna kuna hrabrost ili ludost?

Jednoglasnom odlukom, vijećnici Općine Orehovica prihvatili su prijedlog proračuna za iduću godinu, pa će on s dosadašnjih oko 7,500.000 kuna rasti na čak 13,575.876 kuna. Prema riječima načelnika Franje Bukala, izvršenje ovogodišnjeg proračuna krajem studenog iznosilo je 4,588.859 kuna, dok je ukupno bilo planirano 7,765.926 kuna. Izvršenje nije veće jer nisu realizirane dvije velike planirane stavke - sustav odvodnje oborinskih voda te još uvijek aktualan sukcesijski spor s Općinom Mala Subotica.

Zašto stremimo ovako velikom proračunu? Raspisan je natječaj Ministarstva poljoprivrede za ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta. Opredijelili smo se za uspostavu koridora ceste u Podbrestu te sustav odvodnje oborinskih voda uz tu cestu prema gospodarskoj zoni koja je još 2006. godine ucrtana u naš Prostorni plan. U financiranju takvih projekata s 85 posto sudjeluje Europska unija, a Republika Hrvatska s 15 posto, obrazložio je načelnik Bukal.

U idućoj godini Općina planira nastavak kapitalnih investicija poput uređenja groblja u Orehovici i Podbrestu, nabave prometnih znakova i svjetlosne signalizacije, uspostave energetski učinkovite javne rasvjete, gradnje objekta društvenog sadržaja u romskom naselju te zadržavanja visokih standarda u predškolskom odgoju i obrazovanju, kao i potpore za značajne manifestacije i događanja.

Uz proračun za iduću godinu, izrađene su i projekcije proračuna za 2018. i 2019. godinu i plan razvojnih programa za predstojeće razdoblje.