Gradovi i općine 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

Jesu li poslovi u Gradu "rezervirani"?

Izbor najpovoljnijeg ponuditelja u postupku javnog natječaja za povjeravanje obavljanja komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta – građevinskih poslova na području Grada Mursko Središće, izazvao je dosta prijepora na protekloj sjednici Gradskog vijeća. Na natječaj je pristigla samo jedna ponuda - Autoprijevoz-niskogradnje, vlasnika Branka Žganca iz Murskog Središća koji u Gradu već godinama slovi kao neprikosnoven vladar zemljanih radova. Oporbeni vijećnici gradonačelniku Draženu Srpaku (HDZ) zamjerili su što u materijalima nisu dobili kompletan cjenik iz ponude.
- Cijene smo morali dobiti u privitku jer ja sada o tome ne mogu raspravljati, a taman da cjenik sad i fotokopirate, ništa ne koristi jer se kao vijećnik moram raspitati i usporediti cijene, pobunila se SDP-ovka Roberta Barat i usput izrazila sumnju u dobru kontrolu odrađenih poslova.
Da se kontrola dobro vrši zagarantirao je referent Antun Šimunić koji je, uz zamjenika gradonačelnika, zadužen za kontrolu količina i kvalitete izvedenih radova.
Predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, (HDS) izrazio je čuđenje što se na natječaj javio samo jedan ponuđač:
- Grad je uvijek imao problema s ovakvom vrstom poslova. Sjećam se kako prije sedam-osam godina nije imao tko čistiti snijeg jer se nitko nije javio, pa smo morali moliti okolo da nam to netko napravi. Mene je isto zgrozilo što nam se na natječaj javio jedan čovjek. Ne razumijem da netko nema interesa godišnje zaraditi 50, ili više tisuća kuna. A imamo poduzetnika koji bi mogli odgovoriti na zahtjeve. Ne želim ulaziti u to dogovaraju li se oni međusobno.
Gradonačelnik Dražen Srpak također se “čudio” što se nitko drugi nije javio na natječaj te ustvrdio da je na njegovo inzistiranje iz natječaja izbačen uvjet da ponuđač mora imati licencu, samo da bi se što više lokalnih poduzetnika moglo javiti na natječaj.
Zemljani sultan je u Gradu
Najglasniji je ipak bio vijećnik Ivan Goričanec (HDS) koji nikako ne može prijeći preko činjenice da godinama jedan te isti čovjek dobiva poslove za Grad.
- Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Pred nama je jedan ponuđač kojega treba prihvatiti. Smeta me što je taj čovjek neprikosnoven gospodar zemljanih radova. Tako je otkada sam ja u Gradu, ja ne znam za drugog. Neobično je da on tako uspijeva. Prije dva mandata, molio sam Gradsko vijeće da se raskine ugovor s nekim tko je gradski siledžija...To ne znači da on ne zna kopati kanale i da dobro ne obavlja radove, međutim, neki detalji su mi neobični. Kad su se raspisivali uvjeti, rekao sam da ćemo dobiti samo jednog ponuđača. I to se dogodilo. Ja bih kao koalicijski partner sada trebao reći da se slažem - a ne slažem se. Ne sviđa mi se ta dominacija jednog zemaljskog sultana u Gradu. Malo je to čudno, i svim diskutantima je, vidim, čudno, izjasnio se vijećnik Ivan Goričanec. Raspravu je na kraju zaključio predsjednik Vijeća koji je ustvrdio kako je stigla ponuda u kojoj se cijene bitno ne razlikuju od onih iz prijašnjeg razdoblja, pa je na kraju s 5 suzdržanih i jednim glasom protiv prihvaćena ponuda Autoprijevoz- Niskogradnje, vlasnika Branka Žganca.

V.Trstenjak

Izvor: 3054