Gradovi i općine 05.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Kad se srca slože

Ovih dana privedeni su kraju radovi na obnovi krovišta mjesne crkvice svetog Antuna Padovanskog i Mihaela Arkanđela u Donjem Mihaljevcu.
- Sakralno je to zdanje izgrađeno 1989. godine, a temelji su mu postavljeni točno prije tri desetljeća i normalno je da je zub vremena učinio svoje. To je zapravo kapela, no, mještanima je ljepše reći naša cirkvica, rekao nam je vlč. Pavao Markač, župnik Župe BDM u Svetoj Mariji, pod čiju nadležnost spada i naselje Donji Mihaljevec.
Kao osvjedočeni graditelj i obnovitelj crkava i žive Crkve u svim mjestima u kojima je djelovao, ističe se dobrom organizacijom, svojim radom na pastoralnom, vjerskom i kulturnom području, vlč. Markač pokrenuo je i donjomihaljevečke vjernike, oformivši Odbor za gradnju koji su činili Željko Peter, Pavao Igrec, Slavko i Zdravko Buković, Zdravko Bartolić i Antun Igrec. On mu je bio na čelu. Krenuli su u akciju prikupljanja dragovoljnih priloga žitelja, kako bi se prišlo prijeko potrebnoj obnovi. Od mještana su sakupili 50.000 kuna.
- S obzirom da su Donjomihaljevčani sudjelovali u gotovo svakoj obnovi crkve u Svetoj Mariji, Svetomarčani nisu ostali imuni na akciju susjeda, pa su i oni skupili 20.000 kuna. Istu svotu dalo je i Vijeće mjesnog odbora Donji Mihaljevec, pa je 90.000 kuna bilo dostatno da se naprave kvalitetni radovi na krovištu, dodao je vlč. Markač i izrazio radost zajedništva žitelja ovih dvaju naselja.
Antun Padovanski izabran je za zaštitnika naselja i kapele jer je prijašnja kapela, sagrađena 1813., bila pod njegovim patronatom, a Mihovil je izabran za suzaštitnika prema imenu mjesta. U kapelici se ističe Lurdska špilja sagrađena 2007. godine, povodom 150. obljetnice Marijina ukazanja u Lurdu. Špilju je blagoslovio msgr. Ivan Godina.

Mladen Grubić

Izvor: 3084