Gradovi i općine 23.06.2017. 07:22. Zadnja izmjena: 23.06.2017. 07:22.

Propust

Kako da se s kolicima popnemo na prvi kat novog dijela čakovečke Knjižnice?

U maniri predizbornog rezanja vrpci samo nekoliko dana prije lokalnih izbora svečano je otvoren novi dio čakovečke Knjižnice i čitaonice Nikola Zrinski u prostorijama bivšeg Časničkog doma. Adaptirano je oko 700 metara četvornih novog prostora gdje su preseljeni dječji i studijski odjel te otvorena višenamjenska dvorana, igraonica i čitaonica za mlade s izložbenim prostorom, u što su Grad Čakovec i Međimurska županija uložili 1,6 milijuna kuna.

Projekt je naišao na pozitivne reakcije javnosti, posebice mladih ljubitelja knjige koje je oduševila pomisao da će svoja štiva odsad moći posuđivati u novom, modernijem okruženju. No, u realizaciji se - zakazalo. Javila nam se čitateljica lista Međimurje, majka osnovnoškolke s posebnim potrebama, koja je prilikom prvog posjeta novouređenoj Knjižnici doživjela šok, nevjericu i razočaranje uvidjevši da je dječji odjel premješten na prvi kat - do kojeg vode samo stepenice (!). Lifta nema, pa njezina kćer u kolicima ne može vratiti ili posuditi knjigu, iako je član Knjižnice i uredno podmiruje članarinu. 

Kobne stepenice

Otišli smo na lice mjesta i ondje zatekli Lucijanu Levačić iz Novog Sela Rok koja je u dječjim kolicima vozila svog desetomjesečnog sina Ivana. Našu sugovornica također je neugodno iznenadila spoznaja da mora pregaziti točno 21 stepenicu ne bi li stigla do dječjeg odjela. Gdje da ostavi kolica, ponese li bebu u naručju? Da uznese i kolica?
- Stariji sin Niko je u vrtiću pa sam došla s mlađim Ivanom kako bismo posudili neke slikovnice. Prvi put sam u ovom novootvorenom dijelu i šokirana sam. Mislila sam da je dječji odjel dolje i sad vidim oznaku da je na prvom katu. Pa kako su to napravili? Gdje je lift? Kako da dođem gore sa svojim sinom u kolicima? Trebala bih ga ostaviti ovdje ili probuditi i izvaditi iz kolica?  ispričala nam je majka dvoje djece. 

Bit će, ali kad?

Odgovor na pitanje zašto je došlo do ovog propusta i zašto ustanova javnog karaktera nema lift, potražili smo od Grada Čakovca. U njihovu odgovoru stoji: "Svjesni smo problema oko dostupnosti dječjeg odjela ne samo za osobe s invaliditetom, već i za majke s malom djecom u kolicima. Ugradnja dizala je u planu, već je prilikom gradnje prije 30-tak godina ostavljeno mjesto gdje će se nalaziti (ostakljeni prostor prema staroj zgradi knjižnice). No, adaptacijom prostora koja je završena prije tri tjedna, ugradnja dizala nije bila obuhvaćena. Dizalo namjeravamo postaviti u narednom razdoblju." Sudeći po njihovu odgovoru korištenje dječjeg odjela Knjižnice će osobama s invaliditetom i majkama s malom djecom do daljnjeg biti onemogućeno. No, političarima, osobito čakovečkom gradonačelniku Stjepanu Kovaču, fotografiranje prilikom otvorenja novog odjela, nije bilo onemogućeno. Postaje li Čakovec i grad - diskriminator djece? (Andreja Šmitran)

KAKVA JE PRISTUPAČNOST U ZDRAVSTVENIM OBJEKTIMA U NAŠEM KRAJU?

  • U Podturnu i Čakovcu najgore 

U Međimurju (ne računajući Čakovec) u vlasništvu Doma zdravlja desetak ambulanti obiteljske medicine, nešto ih je u vlasništvu općina i kod većine njih prije nekoliko je godina riješen problem pristupa invalidnim osobama. Velik i skup zahvat prije tri godine odrađen je u Donjem Kraljevcu, nekako u to vrijeme uređeni su prilazi u Lopatincu, Domašincu, Svetoj Mariji, Kotoribi... Prilazna rampa za invalide uređena je i u Donjoj Dubravi, ali je prilično strma, u Goričanu također postoji rampa, ali nema rukohvata, iako je Dom zdravlja u dva navrata upravo za Goričan tražio izvođače radova, nije bilo zainteresiranih za taj posao.

U Gornjem Mihaljevcu izgrađena je podizna rampa, za koju se godišnje plaća prilično skup servis. Problematičan je tako ostao jedino prilaz ambulanti u Podturnu, gdje se na ulazu ispriječila stepenica koja onemogućava ulaz pacijentima s kolicima. Objekt je u vlasništvu Općine Podturen, a problem bi se mogao riješiti doslovno s dvije daske i pola kubičnog metra betona. Na potezu je novi načelnik. U problemu su pacijenti s invalidnošću liječnika obiteljske medicine u Čakovcu, u bolničkom krugu, do kojih vode vrtoglave stepenice i gore i dolje! (vt)