Gradovi i općine 17.01.2018. 09:43. Zadnja izmjena: 17.01.2018. 11:48.

Gornji Mihaljevec

Kako je načelnik Općine Gornji Mihaljevec Goran Lovrec ostao sam u općinskoj upravi?

Želite li platiti komunalnu ili grobnu naknadu, zatrebate li potvrdu za sufinanciranje boravka djeteta u vrtiću ili pak koju god drugu potvrdu s područja općine Gornji Mihaljevec, od početka 2018. godine može vam pomoći jedino načelnik Goran Lovrec. No, prvo ga morate "uhvatiti", budući da je načelnik-volonter koji ima svoj posao.

Već smo pisali kako su gotovo svi općinski djelatnici na bolovanju. No, situacija je pred kraj 2017. godine eskalirala. Lovrec je natječajem krenuo u potragu za administrativnim referentom i pročelnikom jedinstvenog upravnog odjela. No, 29. prosinca, na sjednici Općinskog vijeća obavijestio je vijećnike da je Ministarstvo uprave "srušilo" oba natječaja. 

BIT ĆE BURNO

- Ostali smo bez adekvatnoga kadra. Zaustavljen je cijeli proces, potrošili smo na objave, odradili razgovore i na kraju dobili jednu veliku nulu. Anonimno su nas prijavile osobe koje se ne žele potpisati. Bit će ovo burno i veselo razdoblje - kazao je Lovrec vijećnicima. Ruku na srce, uz "anonimce" i sam je kumovao neuspjehu. Što se dogodilo? Općina je prvo morala odabrati pročelnika, koji bi potom, natječajem tražio ostale kadrove. Stoga je odmah bilo jasno da će propasti natječaj za referenta, koji je Lovrecu trebao toliko hitno da ga je sam potražio natječajem. 

No, i u samom natječaju za pročelnika potkrala se greška - tražilo se pet godina radnog iskustva, iako novi propisi određuju da je dovoljna jedna godina. Javilo se petero kandidata za pročelnika i osmero za referenta, no, uzalud... Dosadašnja referentica je na porodiljnom, mladić koji je stručno osposobljen ne želi ostati, komunalni radnik (domar) ide na operaciju, a polovicom siječnja odlaze i zaposleni na javnim radovima! Stoga je pravo pitanje hoće li načelnik Lovrec, kako sam kaže, uskoro morati čistiti podove općinske uprave.

PROTIV BOLI

- Koliko općina u Međimurju nema pročelnika? Znači svi su u prekršaju? A bez pročelnika ne mogu ni obračunati komunalni doprinos niti primiti nekoga u službu - jada se Lovrec. Ne bi li mu barem malo olakšali boli, vijećnici su mu, uz protivljenje HDZ-a, izglasali povećanje mjesečne naknade, s tri na pet tisuća kuna!
Almir Škvorc (HDZ), načelnikov protukandidat na nedavnim izborima, priupitao ga je i razmišlja li o profesionalnom obnašanju dužnosti načelnika. Lovrec mu je odvratio da je to "vrlo vjerojatna mogućnost".