Gradovi i općine 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Kolike su plaće gradonačelnika Kovača i njegovih zamjenika?

Upravni odjel za financiranje u pisanu je obliku odgovorio na pitanje gradskog vijećnika Hrvatskih laburista – Stranke rada Rajka Bulata o tome koliko iznose neto plaće gradonačelnika Stjepana Kovača i njegovih zamjenika Marija Medveda i Romana Bogdana. U odgovoru se navodi kako je osnovica za obračun plaće dužnosnika jednaka onoj za obračun plaće službenika i namještenika. Ta osnovica iznosi 5,577.84 kune, dok plaću čini umnožak osnovice i koeficijenta.
Gradonačelnik Kovač ima koeficijent od 4,20, pa prema tome ispada da njegov osobni bruto dohodak iznosi 23.423 kune. Koeficijent zamjenika je 3,38, pa njihova plaća, po takvoj računici, iznosi 18,850 kuna.
Ipak, u odgovoru na vijećničko pitanje iz Grada Čakovca ukazuju i na zakonsku odredbu da se plaća isplaćena iz državnog proračuna ili sredstava lokalne samouprave smatra javnim podatkom samo u dijelu koji ne obuhvaća osobne korekcije koje nedvojbeno utječu na krajnji iznos plaće, a odnose se na konkretnu fizičku osobu (osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji, porezne olakšice, razne obustave na plaću…). Javni su, dakle, samo podaci o osnovici i koeficijentu, pa konkretni neto iznosi i dalje dijelom ostaju nepoznanica. Dodajmo i da gradonačelnik Kovač i njegov zamjenik Medved imaju po 15, a zamjenik Bogdan 25 godina radnog staža. (vk)

Izvor: 3066