Gradovi i općine 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

KOTORIBA: Izgradit će grobište Leš

Ministarstvo branitelja, Uprava za zatočene i nestale, Sektor za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja RH prije nekog vremena obavijestili su Općinu Kotoriba kako se u popisu Ministarstva nalazi lokacija Leš koja će biti istražena te će se na osnovi rezultata istraživanja pokrenuti daljnje postupanje koje uključuje i dostojno obilježavanje mjesta stradavanja.

- Pozdravljamo inicijativu Ministarstva jer želimo da se jednom zauvijek skine misterij Leša, odnosno, suprotnih mišljenja, istaknuo je tim povodom općinski načelnik Ljubomir Grgec.

U spomen na pogubljene žrtve, na prijedlog, danas pokojnog, Zlatka Pišpeka iz Kotoribe, članovi Društva za obilježavanje grobišta iz Čakovca i Varaždina 2009. postavili su križ kod kojeg se svake godine održava komemoracija.

O nastojanjima pronalaska očevog groba ove je godine na skupu govorila 72-godišnja Kotoripčanka Dragica Markan. Grob oca nije pronašla, ali je prikupila podatke o svim sumještanima koji su poginuli i stradali u ratu i poraću te im nabrojila imena: liječnica Katarina Vojvoda nestala u Zagrebu 1946., a u poratnim likvidacijama stradali su i Stjepan Čižmešija, Ljudevit Dolenčić, Antun Fundak, Filip Matotek, Josip Matulic, Vjekoslav Nađ, Đuro Radmanić, Sabolić, Ivan i Ljudevit Siladi, Aleksandar Srša, Pišta Stojko, Ljudevit i Matija Škoda. (mg)

Izvor: 3092