Gradovi i općine 16.09.2016. 10:45. Zadnja izmjena: 16.09.2016. 12:02.

In memoriam

Kotoripčani svečano obilježili 100. godišnjicu rođenja svećenika Franje Baloga

Franjo Balog iz Kotoribe bio je svećenik, prije svega službenik Boga, čovjek iz naroda i za narod. Rođen je 18. rujna prije 100 godina. Tri dana prije tog nadnevka njegovi Kotoripčani i ljudi iz susjednih fara obilježili su taj dan. Učinili su to stihovima i svetom misom na kojoj su u mjesnoj župnoj crkvi zahvalili Gospodinu.

Na pozornici su njegove stihove izveli članovi Pjevačkog zbora župe Kotoriba, vođeni dirigentom Damirom Kadijom, kao i članovi tamburaške i dramske sekcije KUD-a Kotoriba, Dragutin Matotek, Ana Radmanić i Dino Krznar koji su uprizorili njegov spisateljski opus. Tamburaše i glumce za nastup su pripremili Vinko Horvat i Anica Jauk. Poseban obol programu dao je akademski glazbenik Martin Srpak iz Zagreba koji je uglazbio stihove šest njegovih pjesama sam ih izvevši na gitari.

Priredbu je vodila Kotoripčanka Diana Šarek. Cijeli svećenički vijek Franjo Balog je bio duhovni pastir u Donjem Vidovcu. Tamo je došao 1941. godine kad je zaređen rukama kardinala blaženog Alojzija Stepinca i ostao 51 godinu.

Sudionici programa i gosti nakon svečanosti

Kardinal mu je poslao telegram u kojem je stajalo da mora u župu Donji Vidovec kako bi tamo sredio stanje, prisjetio se u propovijedi njegov nećak, vlč. Josip Balog koji je svećenik u župi Granešina u zagrebačkoj Dubravi. Iz govora vlč. Baloga saznali smo kako je Franjo bio prvo dijete među 13-ero braće od oca Vinka i majke Marije.

Njegov svećenički poziv i pastoralno djelovanje obilježeno je mnogim vrijednostima i vrlinama uz izrazitu susretljivost i čovjekoljublje. U svjetovnom životu ističe se njegov dar za pjesništvo i pisanje o običnom čovjeku, čovjeku iz naroda.

Na početku priredbe u ime organizatora Vinko Horvat posebno je pozdravio svećenike: Antuna Hoblaja, Pavla Markača, Mirka Pilaja, Josipa Baloga, Marinka Prsteca te predsjednika OV-a Kotoribe Zorana Radmanića.

Spomenuti svećenici su služili koncelebriranu svetu misu na kojoj je pozdravne riječi okupljenima uputio domaći svećenik vlč. Marinko Prstec. Poseban dekor misnom slavlju dali su članovi KUD-a Kotoriba u narodnim nošnjama.

Velečasni Balog preminuo je u ožujku 1998. godine u 82. godini života.