Gradovi i općine 10.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Kotoripska kola izvući iz ropotarnice zaborava

HTV-a Zagreb za svoje potrebe će napraviti TV-film o izvornim međimurskim kolima. Stoga su odabrali šest međimurskih kulturno- umjetničkih društava u čijim će sredinama snimati kola koja su specifična u toj sredini.


Jedna od društava sa specifičnim kolima  je i KUD-o Kotoriba koje izvodi raritetna Kotoripska kola. To su kola koja datiraju od prije nekoliko desetljeća i koja su izvodili ljudi skloni plesu. Izvodili su ih na više od deset mjesnih lokacija, mahom na mjesnim križanjima gdje su se plesačima priključivali i ostali mještani koji su nedjeljna popodneva provodili na klupicama pred svojim kućama.

–Sudjelovanjem KUD-a Kotoriba u TV-filmu mi ćemo široj javnosti dati našu raritetnu ponudu-kazao nam je Vinko Horvat, jedan od čelnika društva i voditelj Tamburaške sekcije društva.


U subotu  5.srpnja je cijelo poslije podne  filmska ekipa HTV-e boravila u Kotoribi snimajući ta kola na lokacijama koje su sami odabrali. Bilo je to na raskrižju ulica kralja Tomislava i Stjepana Radića, kralja Tomislava i Duge, Matije Gupca i Međimurske te u Školskoj ulici. Sudionici u tom projektu bili su plesači i tamburaši KUD-a Kotoriba. Osim njih u filmu će se pojaviti i gledatelji, a to su stanovnici nekih od spomenutih ulica.

Izvor: 3088