Gradovi i općine 05.09.2016. 09:12. Zadnja izmjena: 05.09.2016. 09:27.

Uznesenje Svetoga Križa

Križovoje u Vukanovcu uz svetu misu, proštenje i druženje mještana

Već tradicionalno se u Vukanovcu slavi Uznesenje Svetoga Križa koje započinje Svetom misom kod kapelice Svetoga Križa pa je tako bilo i ove godine u nedjelju, 4. rujna. Sveto misno slavlje vodio je vlč. Ivan Vugrinčić, župnik župe sv. Katarine djevice i mučenice iz Gornjeg Mihaljevca, koji je u vrlo nadahnutoj propovijedi govorio o mističnosti Križa kao simbola patnje i muke, a ujedno i simbola pobjede, vjere i kršćanstva.

Blagdan Uzvišenja svetoga križa potječe iz Jeruzalema gdje je car Konstantin dao izgraditi baziliku Uskrsnuća nad grobom Isusovim i ona je bila posvećena 13. rujna god. 335. Carica Jelena otkupila je dio izvornog križa god. 320. te ga povjerila na čuvanje u toj bazilici. Iz Jeruzalema blagdan se vremenom proširio među kršćane Zapada. Za sve kršćane, križ Kristov simbol je spasenja.

Misno slavlje je pjesmom popratio crkveni zbor uz nazočnost velikog broja vjernika iz Vukanovca i okolnih mjesta. Za dobro raspoloženje poslije mise pobrinuli su se aktivisti MO Vukanovec i brojni štandovi s uspomenama i igračkama za najmlađe, te nezaobilazni licitari s medenjacima i gvircom. Poslije mise i okrijepe na prošćenju,Vukanovčari su kod svojih kuća organizirali druženje rodbine, prijatelja i posjetitelja. Križovoje je u Vukanovcu obiteljski blagdan, a sve više se osjeća potreba za zajedničkim okupljanjem, kao nekad pod drevom uz gemišt i kolače. Tako je Kušaona Žunek u Vukanovcu ove godine za sve proščenjare i putnike namjernike upriličila besplatnu porciju bograča i dobru zabavu.
 

Izvor: Željko Tomašić