Gradovi i općine 01.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Kuharica Spomenka Bergovec iz Preloga

Preložanka Spomenka Bergovec (46) u svom je radnom vijeku iskušala nekoliko radnih mjesta, od MTČ-ovog pogona preko kuhinja ugostiteljskih lokala do školskih i vrtićkih kuhinja. Trenutno kuha u draškovečkom odjelu Dječjeg vrtića Fijolica te u Osnovnoj školi u Prelogu.
- Rad s djecom je poseban i najljepši od svega što sam u životu imala prilike iskušati. Osjećam se preporođeno i sa zadovoljstvom odlazim na posao. U OŠ Prelog radim dulje vrijeme, a posljednje tri godine i u draškovečkom vrtiću u kojem funkcioniramo kao mala obitelj. Rad u vrtiću mi je zanimljiv i zato što sam prije dvije i pol godine postala baka, pa gledam kako se odgojiteljice igraju s mališanima i neke ideje primjenjujem doma. U vrtiću kuham za 20-ak mališana i odgojiteljice i nije mi teško udovoljavati njihovim željama. Naprotiv, zadovoljstvo mi je! Raditi s najmlađima je poseban užitak jer ih igrom i učenjem lako vodite prema zdravoj, domaćoj hrani. Zato ni ne čudi što svi obožavaju varivo i uopće se ne bune kad na meniju nisu meso i krumpirići. Sjećam se kako su se čudili kad sam im prvi put ponudila tjesteninu s tunom. Prvo su malo mirisali, a onda počeli ispitivati: Teta Spomenka, zašto ovo čudno miriše? Tada smo im objašnjavali što su to plodovi mora, učili smo o ribama, zašto su zdrave itd., a danas s tim jelom nemamo nikakvih problema kad dođe na red - pojedu ga u slast. Također sam primijetila da vole jela u kojima su kombinirane boje, pa posebno uživam pripravljajući im salate i druga jela od različitog povrća - kaže Spomenka Bergovec.
U preloškoj osnovnoj školi priča je malo drugačija. “Veliki” znaju koja je hrana “zakon” i teže je mijenjati već stečene prehrambene navike.
- E, s većom djecom ide malo teže. Neće prigovorati kad za užinu dobiju varivo, ali je činjenica da najviše vole prženu hranu. Kad je pečeno meseko na meniju, ne ostane ni mrvica. Osnovcima smo s uspjehom uveli rezance sa sirom i danas im je to jedno od omiljenih jela - dodaje Spomenka Bergovec. (žd)

Izvor: 2962