Gradovi i općine 06.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Lovrecov etnomuzej na popravku

Imanje obitelji vinogradara i vinara Franje Lovreca u Svetom Urbanu bit će oplemenjeno osnivanjem svojevrsnog etno i vinskog muzeja. Neće u njemu biti “riječ” samo o vinu, već i o vinogradarskom radu u prošlosti, alatima koji su se koristili, procesima tretiranja božanske kapljice, običajima. Bit će taj postav lijepa nadgradnja činjenici da je podrum Lovrecovih, star tristo i više godina, posljednji zidani vinski podrum te starosti u Međimurju.

 

U njegovom pretprostoru profesor Lovrec i njegova obitelj unatrag dvije godine pozicioniraju prikupljene alate, prešu i sve ono što će posjetiteljima ubuduće slikovito govoriti o načinu života i rada našeg briježnog kraja. Ima tu brčjaki, kosiri, lučnici, baltici, cimermanskih žagi, a uz zid je smještena i stolica (primitivni škrip).

 

- Ovaj je dio objekta bio derutan, pa smo ga sanirali unatrag tri, četiri godine, no, kako se radi o skupoj intervenciji, sve se odvijalo dosta sporo. Osim građevinskih zahvata koje smo morali učiniti, posao je pomalo i istraživački jer naše imanje je pravi mali izvor povijesti Sv. Urbana. Na ovom je mjestu nekada bila mlinarova klet, a dio ovog brijega zvao se Pernjak. S obzirom da sada adekvatno uređujemo manji muzejski prostor, a dobar dio poslova već smo odradili, pozabavili smo se i istraživanjem pozicije na kojoj živimo, u čemu su nam pomogli stručnjaci, ističe Franjo Lovrec.(al)

Izvor: 3097