Gradovi i općine 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 15:01.

Mala Subotica: Država dala, pa uzela 500.000 kuna!

Na 10. sjednici Općinskog vijeća Male Subotice, u utorak, 20. svibnja načelnik Vladimir Domjanić za aktualnog je sata za vijećnike imao lošu vijest.
Vikend prije sjednice s računa Općine Mala Subotica državna je riznica (u ime resornog Ministarstva gospodarstva) skinula nešto manje od 500.000 kuna.
Srećom, Općina umješno barata financijama, pa je na računu bilo novaca za tu ekshibiciju Ministarstva, povlačenje novca s općinskog računa neće izazvati posebne potrese u poslovanju Općine, a načelnik V. Domjanić objasnio je o čemu se radi:
"Još 2011. godine, za mandata ministra Đure Popijača u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), dobili smo namjenska sredstva za razvoj infrastrukture u našoj industrijskoj zoni. Situacija je bila takva da ih nismo mogli odmah utrošiti, ali novac je stigao, nešto je korišteno, ali da bismo ostvarili namjeravanu investiciju u zoni, čekali smo i dodjelu iz Agencije za upravljanje državnom imovinom (još) pet hektara državne zemlje za proširenje zone... U međuvremenu, dogodile su se postizborne reorganizacije ministarstava, AUDI je pretvoren u DUDI (Državni ured za upravljanje državnom imovinom), ne našom krivnjom investicija se nije mogla otvoriti, a sada nam je skinut novac s računa, bez obzira na činjenicu da novac nije nenamjenski utrošen.
Pokušao sam doći do informacija i rješenja u kontaktu s dva ministarstva na koja je rascijepljen raniji MINGORP, ali do nekog novog rješenja (jš) nisam došao."
Ono što načelnik nije mogao uvrstiti u obrazloženje možda je moguće naslutiti iz informacije dostupne u javnim medijima nacionalnog dometa.
Naime, kruži informacija da su u ministarstva i DUDI ušli Revizija i DORH, pa su se novoimenovani izvršni rukovoditelji na naglo “počeli ponašati”, na naglo rješavati otvoreni predmeti bez obzira na posljedičnu štetu koju proizvode jer, da je država u slučaju Male Subotice obavila sve svoje obveze na vrijeme, Općina bi zasigurno novac stavljen na raspolaganje namjenski i pravovremeno iskoristila. To tim više što malosubotička industrijska zona nije tek natpisnom tablom označena kao gmajna, već prava zona za čije proširenje postoji istinski interes investitora.

Izvor: 3083