Gradovi i općine 15.02.2017. 07:14. Zadnja izmjena: 15.02.2017. 07:15.

Općinsko vijeće

Marijan Varga, vijećnik OV Donje Dubrave: Kazneno sam prijavio predsjednika Vijeća Zlatka Haramiju

Vijećnik Općinskog vijeća Donje Dubrave i predsjednik općinske Podružnice HNS-a Marijan Varga je u ponedjeljak, 13. veljače, Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu podnio kaznenu prijavu protiv Zlatka Haramije, predsjednika OV Donje Dubrave. Razlog je što Haramija nije u zakonom predviđenom roku od 15 dana sazvao sjednicu OV nakon što je to pismeno zatražilo šestoro vijećnika, objasnio je u razgovoru s novinarima koji je tim povodom imao neposredno nakon što je prijavu predao. Rekao je: - Time je omogućena prodaja poslovne zgrade na Trgu Republike u Donjoj Dubravi, u vlasništvu Općine, jer su vijećnici onemogućeni da na vrijeme donesu odluku o poništenju sada već skoro tri godine stare odluke o prodaji.

Varga je podsjetio na neke detalje zbivanja u OV oko prodaje zgrade.

- Raspoloženje u Vijeću se promijenilo od vremena donošenja odluke o prodaji. Od jedanaestoro vijećnika sada je protiv prodaje šestoro koji su potpisali prijedlog, a i sedmi vijećnik, koji ga nije potpisao, ali ima i zamisao o tome što bi se sa zgradom moglo uraditi. I blizu pet stotina građana je u roku od svega pet dana dalo svoj potpis pod peticiju protiv prodaje. Promijenile su se i okolnosti, Općina sada može za obnovu zgrade, koja za Donju Dubravu ima povijesno-kulturni značaj, dobiti pomoć iz EU - već je i postojao i Ugovor o njenom zajedničkom financiranju, po kojem je država trebala osigurati milijun kuna, a Općina 250 tisuća za obnovu.

Da za žurbu s prodajom nema opravdanja, odnosno da su razlozi za nju mutni ili čak kriminalni govori i to, istaknuo je Varga, što se njome dobilo svega 208 tisuća kuna, dok se tek nešto većim ulaganjem zgradi moglo vratiti nekadašnji sjaj, pa ju onda prodati za barem milijun i pol kuna.

- Prijedlog da se poništi prvotna odluka o prodaji dostavljen je preporučenom poštom, a 14. studenog prošle godine je i objavljen na internetskim stranicama Općine Donja Dubrava. Predsjednik OV, a i načelnik Dražen Miser dopisom od 6. prosinca upozoreni su da se nesazivanjem sjednice krši zakon. Odmah nakon što je prijedlog zaprimljen Miser je požurio s objavom oglasa, ali je u paničnoj žurbi došlo do zbrke s brojevima u njemu pa je on poništen. Tako nije uspjela namjera da se zgradu proda prije isteka roka u kojem je trebalo sazvati sjednicu, ona je prodana 7. prosinca prošle godine. Istina, na sjednici OV održanoj 16. prosinca se raspravljalo o prodaji, ali nije dopušteno glasovanje. Oglušivši se o prijedlog da se sazove sjednica Haramija je omogućio prodaju zgrade protivno volji većine vijećnika, čime je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem. Zato sam u prijavi zatražio da se Haramiju kazni, ali i prodaju nekretnine proglasi nezakonitom i poništi, - zaključio je Varga.