Gradovi i općine 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Marjan Novak privlači investitore

Aktualni sat sjednice Općinskog vijeća Nedelišća započeo je prijedlogom vijećnika Marjana Novaka (HDZ) da se promijene načini pripreme i osnivanja poduzetničkih zona i modela privlačenja investitora. Novak smatra da su metode kojima, u toj sferi, upravlja općinska vlast zastarjele.
- Već se dosta dugo u ovoj općini vuče jedan konzervativan sustav privlačenja investicija, a u skladu s tim, postižu se rezultati s kojima ne možemo biti zadovoljni. Ne treba spominjati da su neke nama bliske općine daleko uspješnije u tome. Mislim da je potrebno vrlo brzo učiniti nekoliko promjena i sustav okrenuti više u korist investitora. To će kratkoročno zahtijevati određene ustupke, pa i troškove, ali izgradnja zone i privlačenje investitora mogu biti uspješni samo ako se tretiraju kao dugoročno ulaganje u razvoj lokalne sredine i u buduće otvaranje novih radnih mjesta. Sada je vrijeme da se na tom planu napravi pozitivan zaokret, a trebalo bi paralelno razmišljati i o korekciji strukture proračuna za 2014. godinu - rekao je, među ostalim, Marjan Novak i dodao da je spreman sudjelovati u tom poslu i putem Odbora za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i turizam.
Načelnik Darko Dania u načelu pozdravlja ovakvu inicijativu, no, ona će biti očitija u budućem radu i suradnji Odbora s načelnikovim kolegijem.
Novak je također postavio pitanje kada će se u Pušćinama graditi kanalizacijska mreža, na što je načelnik odgovorio da će u drugoj polovici 2014. godine započeti izgradnja u svih osam naselja koja još nemaju kanalizaciju. Takvu je najavu dobio iz Hrvatskih voda koje će podmiriti veći dio investicije.
Ivan Marciuš (HSU) postavio je pitanje priključenja domaćinstava na kanalizaciju u naseljima u kojima je ona izgrađena.
- Postotak priključenja u Nedelišću je 60. Što s ostalih 40 posto domaćinstava koja nisu priključena? Znamo da zakon nalaže priključenje na vodovod i kanalizaciju tamo gdje ti sustavi postoje, konstatirao je Marciuš.
U svom odgovoru načelnik Darko Dania izvijestio je vijećnika da je dopis na tu temu, koji će ići prema kućanstvima, već u pripremi.
- Točno je da su građani prema zakonu dužni priključiti se na sustave vodoopskrbe i kanalizacije i znamo da je sada priključak besplatan. No, i dalje postoje troškovi izvedbe priključka koji također nisu mali. Uzimamo u obzir ograničene mogućnosti naših sugrađana i zato pripremamo dopis kojim ćemo ih obavijestiti o nužnosti priključenja na kanalizacijsku mrežu. Imamo razumijevanja, ali i svijest o tome da se to mora provesti - rekao je Dania.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3051