Gradovi i općine 19.05.2017. 07:03. Zadnja izmjena: 19.05.2017. 07:04.

Za prava djeteta

Međimurska županija u projektu „Županija - prijatelj djece“

Potaknuti zajedničkom željom za promicanjem dobrobiti djeteta na lokalnoj i regionalnoj razini, Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatska zajednica županija, sklopili su Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Županije-prijatelji djece“. Cilj ove akcije je motivirati predstavnike lokalne i regionalne vlasti, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana, roditelja i djece na potpunije i brže ostvarivanje prava i potreba djece, priznate u Konvenciji o pravima djeteta. Tim je povodom upriličena svečanost na kojoj su župan Međimurske županije Matija Posavec i Josip Grgurić iz Saveza društva Naša djeca potpisali Sporazum za provedbu spomenutog projekta kao šesta županija u Republici Hrvatskoj. Kroz ovaj projekt Županija će aktivno sudjelovati u aktivnostima ostvarivanja prava i potreba djece te biti podrška gradovima i općinama našeg područja koji će se u budućnosti priključiti ovoj hvalevrijednoj akciji.

Županija tu ne staje s aktivnostima, jer promiče zdrav život svojih predškolaca, osnovnoškolaca i njihovih roditelja kroz europski projekt On the move vrijedan više od 4 milijuna kuna, financira dvorane za sportske klubove u kojima su djeca i mladi, osigurava prijevoz na natjecanja, potpora je sportskim udrugama te velik trud ulaže u izgradnju i obnovu sportskih školskih dvorana kroz natječaje financirane iz fondova EU. Nisu izostavljeni ni kulture, zdravstvo, socijalna skrb te ono najvažnije, stvaranje uvjeta za bolji i kvalitetniji život svakog pojedinca u Županiji kroz otvaranje novih radnih mjesta, zalaganje za povećanje osobnog dohotka, za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu dostupnu svima.

Svečanosti su prisustvovali pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Sonja Tošić Grlač, tajnica Saveza društva Naša djeca Snježana Krpes, učenici Katja, Stela, Laura i Roko iz Osnovne škole“Petar Zrinski“ iz Šenkovca uz ravnatelja Vladimira Novaka te Marija Hegeduš Jungvirth, pedijatrica, jedna od najzaslužnijih da čakovečka bolnica već dugih niz godina nosi titulu „Bolnica prijatelj djece“. „Naša županije prednjači u svim programima zaštita zdravlja djece i važno je da svi akteri surađuju, potpora su i aktivni dionici u procesu rasta i razvoja djece“, za kraj je zaključila Jungvirth.