Gradovi i općine 24.07.2017. 13:29. Zadnja izmjena: 24.07.2017. 13:29.

Svečana sjednica i druženje

Mještani Štrigove proslavili svoj dan na Mađerkinom bregu

U sklopu Štrigovskih noći, mještani štrigovskog kraja obilježavaju i slave Dan Općine, čiji je središnji događaj bio svečana sjednica Općinskog vijeća. Posebnost ove sjednice bila je u tome što je održana na Mađerkinom bregu, sve popularnijoj turističkoj destinaciji između naselja Banfi i Robadje u idiličnoj atmosferi krajolika pod šatorima. „Novo Općinsko vijeće konstituirano je 27. lipnja, broji 13 članova i uvjeren sam kako ćemo u ovom sastavu na najbolji mogući način raditi u interesu mještana i sviju nas s područja općine Štrigova. Niz je projekata ispred našeg kraja koje nastavljamo, ali i koje ćemo podržati za dobrobit općine i Međimurja“, rekao je predsjednik vijeća Stjepan Pozderec i zahvalio svima na dolasku na sjednicu i Mađerkin breg.

„Naš praznik, Dan općine vežemo uz našu župu i blagdan sv. Magdalene 22. srpnja, stoga slavimo danas ovom svečanom sjednicom, ali i cijeli tjedan našim tradicionalnim Štrigovskim noćima. Kada pogledamo proteklo razdoblje, u istom se naš proračun povećao zahvaljujući renti koju dobivamo iz dotacije plina. Kako se ona smanjuje svake godine, a to je ujedno izvor financiranja koji nam je izuzetno bitan, ne sumnjam kako ćemo u tom segmentu imati pomoć Županije da vidimo kako sredstva zadržati u Općini. Naš drugi izvor prihoda je činjenica da smo potpomognuto područje, što nam je dopustilo da s nešto većim proračunskim sredstvima provedemo željene projekte“, naglasio je načelnik Stanislav Rebernik i dodao kako su napravljene potrebne izmjene prostornog plana, da sve veći turistički potencijal općine dolazi na vidjelo u suradnji s vinogradarima kojima je zahvalio na suradnji, te kontinuitet razvoja turističkih sadržaja prepoznao upravo na Mađerkinom bregu.

„Štrigova i Županija oduvijek su imale odličnu suradnju, koju samo nastavljamo kroz niz projekata koji nas čekaju. Svakako najavljujem kako ćemo krenuti s projektom proširenja cesta i pješačko-biciklističkih staza od Železne gore do Toplica Sv. Martin, a kada se otvore natječaji prijaviti ćemo i projekte za ona naselja koja nemaju asfaltirane puteve, da svima omogućimo moderniju prometnu infrastrukturu“, rekao je pritom međimurski župan, naglasio kako u Županiji svi mještani imaju partnera posebice kada je u pitanju školstvo, ali i europskim projektima koje provode. Iskoristio je pritom priliku da još jednom iskaže žaljenje zbog mnogih šteta nastalih uslijed tuče, dodao kako je obišao cijelu općinu i zajedno s načelnikom našao rješenje da se pomogne onima kojima je potrebno.

Dodijeljena općinska priznanja

Svečana sjednica ujedno je bila prilika da se zahvali mještanima, udrugama i poduzećima koji su svojim djelovanjem i radom učinili zajednicu boljom i ugodnijom za život i rad. Općina Štrigova već tradicionalno nagrađuje najbolje učenike Osnovne škole Štrigova, pa je tako priznanje primilo  8 učenika koji su tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja postizali vrhunske rezultate. To su Leo Žižek, Nikolina Novak, Lea Stojko, Kristina Zadravec, Samanta Kerman, Borna Belović i Fran Heric, uz posebno nagrađenog držanog prvaka iz povijesti Luku Šafarića. Posebno priznanje za doprinos u kulturnom razvoju općine Štrigova pripalo je osnivaču umjetničke kolonije u Štrigovi, Antunu Horvatu. U ime svih laureata, pjesmom se zahvalila učenica Samanta Kerman.

Cjelokupni ambijent svečane sjednice svojim su nastupom upotpunili članovi tamburaškog sastava KUD-a Sveti Jeronim, te članice Ženske vokalne skupine Stridonne.