Gradovi i općine 17.05.2016. 08:07. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 13:43.

Szigetszentmiklos

Na Gastrofestu u Mađarskoj svetomartinska ekipa pripremila hit jelo - šarana na rašljama

Iz davno završenog projekta "Town Twinning" iz 2009. godine sačuvana su prijateljstva koja se protežu kroz šest zemalja Europe, pa se sudionici projekta sastaju još uvijek, neformalno, u prelijepom druženju uz promoviranje svog zavičaja i domovine.
U mađarskom Szigetszentmiklosu prošlog je vikenda održana kulinarska manifestacija "Gastrofest" na kojoj tradicionalno, u godinama nakon spomenutog projekta, se okupljaju ekipe iz pobratimljenih gradova - Busko-Zdroja iz Poljske, Steinheima iz Njemačke, Kočana iz Makedonije, dolaze ekipe iz Rumunjske i Bugarske, a hrvatski je predstavnik Općina Sveti Martin na Muri.

U ekipi Svetog Martina na Muri na "Gastrofestu" su bili glavni kuhar Darko Padarić, pomoćni kuhari Dražen Oletić, Josip Novinščak i Željko Fajfar, a zamjenica načelnika općine Petra Novinščak i predstavnica Turističke zajednice Klaudija Srša također su se opasale s "fortufima" i pomogle proslaviti svetomartinska kuharska umijeća. Spremali su meso ispod peke, međimursku gibanicu, cvirkove pogačice, meso z tiblice i – pokazalo se - najveći hit "Gastrofesta", šarana na rašljama, zbog kojeg se čekali u redu na porciju i po sat vremena!

Da bi svetomartinska ekipa dostojno predstavila svoju općinu, pomogli su s opskrbom donatori – OPG-i Hažić, Hadela, Šafarić, Goričanec, Dobranić, Ružica Bogdan i ogranak UHVDR Sveti Martin na Muri.

Sve je počelo s dobrom pripremom pravih namirnica s međimurskih OPG-a