Gradovi i općine 19.01.2017. 08:40. Zadnja izmjena: 19.01.2017. 08:41.

Poznati "sejem"

Na neuređenom čakovečkom sajmištu i dalje divlje parkiralište

Zimi blato, ljeti prašina i vozila parkirana zbrda - zdola. To je otprilike slika parkirališta na ulasku u čakovečko sajmište. Mjesta za vozila ima, al nema reda. Na neuređenost parkirališta na spomenutoj lokaciji već se godinama žale i posjetitelji i prodavači. Naš je tjednik već u više navrata upitao planira li Grad Čakovec, odnosno Gradsko komunalno poduzeće Čakom urediti taj prostor, no, ozbiljnijih najava za takvo što nije bilo. Primjerice, u odgovoru na naš upit još 2014. godine zamjenik gradonačelnika Mario Medved naveo je da su u Gradu svjesni činjenice o lošem stanju na prostoru sajma, no, da je prije uređenja prometnice potrebno uložiti i u sustav oborinske odvodnje, te da će u koordinaciji s Čakomom pokušati riješiti taj problem.

Medved je tada naveo i da će se predviđena cijena navedene investicije moći će se definirati nakon izrade projektne (idejne) dokumentacije, koju će Grad predvidjeti proračunom za 2015. godinu. Odonda međutim nije učinjeno mnogo, a problem je u pismu koje nam je poslao, aktualizirao i naš čitatelj Marijan Bogdan.

Tamošnja sajmena aktivnost ima nekoga koji bdije ili bi to morao nad tom djelatnosti. Međutim, izlaganje robe i prodaja ne mogu opstati bez kupaca, a da bi oni došli treba im cesta i parkiralište. Pohvaljujem što je parkirališni prostor pošljunčan, pa više nema bljuzge u kišnim danima, a još bi veća pohvala bi bila kad bi na nekakav način postojala smjernica ili oznake gdje se i kako formira red. Sada se na velikom prostoru nađe malo automobila, jer se svatko parkira kako hoće, pa ima i prevelikih razmaka i zaparkiranih automobila. I nepotrebne gužve i oštećenja vozila ima, jer treba napraviti nekoliko krugova da bi uletio tamo gdje i drugi žele. A mjesta ima, samo reda nema, piše naš čitatelj.

NISU RIJEŠENI IMOVINSKO - PRAVNI ODNOSI

Gradu smo prošli tjedan poslali novi upit, a u odgovoru Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i Gradskog komunalnog poduzeća Čakom se navodi:

Prostor na kojem se svake srijede organizira sajam, prostorno - planski je GUP-om Grada Čakovca definiran za gospodarsku - komunalnu - uslužnu namjenu. Iako se on godinama koristi za tu namjenu, imovinsko - pravni odnosi još uvijek nisu riješeni (dio je državno zemljište). To je preduvjet kako bi se odredili koridori za izgradnju potrebne komunalne infrastrukture (voda, odvodnja, prometnice, parkirališta…). U planu grada i ČAKOM-a je ulaganje u ovaj prostor, bez obzira na to što otkup zemljišta, izrada projektne dokumentacije te sami radovi iziskuju znatna financijska sredstva te što se taj prostor koristi samo jednom tjedno,. Već ove godine priručno će se urediti, odnosno pošljunčati parkirališta,obilježiti parkirna mjesta za osobe s invaliditetom, te asfaltirati staze za pješake, obećali su u Gradu. Živi bili pa vidjeli.