Gradovi i općine 30.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Na novi preloški kanalizacijski sustav priključena 184 korisnika

Međimurske vode Čakovec u preloškom su Hotelu Panorama priredile završnu konferenciju projekta Razvoja pročistača otpadnih voda u Letenju i kanalizacije u jugozapadnom dijelu Grada Preloga - PRO MUR. Prema riječima voditeljice međunarodnih projekata u Međimurskim vodama Biserke Mavrin Veinović, ovaj je projekat plod suradnje dviju strana u okviru IPA programa pogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013.

- Cilj je stvoriti uvjete za održivi razvoj i zaštitu okoliša u području rijeke Mure. Specifičan cilj je sprečavanje zagađenja rijeke i okoliša nepročišćenim otpadnim vodama, a time i zaštita podzemnih pitkih voda. Dodatna vrijednost projekta je unapređenje uvjeta za društveni i ekonomski razvoj u tom području, istaknula je B. M. Veinović.

Direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak i načelnik Općine Letenye Béla Halmi govorili su o aspektima suradnje koji donose višestruke dobrobiti za lokalno stanovništvo. U Prelogu je izgrađen 1.731 metar kanalizacijskog sustava, i to u ulicama Matije Gupca, Dravskoj i na spoju s Ulicom Zrinskih.

- Ovime smo omogućili priključenje nova 184 korisnika na kanalizacijski sustav. Tehnički pregled obavljen je početkom lipnja, a uporabna dozvola bit će izdana po priključenju izvedene kanalizacije na pročistač u Donjoj Dubravi. Radove je obavila Tegra, a stručni nadzor Rescon, istaknuo je na prezentaciji V. Topolnjak.

Mađarska općina Letenye u okviru ovog projekta povećala je kapacitet vlastitog pročistala otpadnih voda i modernizirala tehnologiju pročišćavanja. 

Sada koristi novu metodu baziranu na aktivnom mulju koji ima visoku sposobnost uklanjanja nutrijenata (dušika i fosfora). Ukupan budžet projekta je 1,833.568 eura. Od toga su za izgradnju kanalizacije u Prelogu utrošena 804.484 eura, a za pročistač Letenye 1,029.084 eura.

A. Ličanin

Izvor: 3091