Gradovi i općine 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

Nedelišće može biti ugodna sredina za život i rad

Uz nazočnost najviših županijskih dužnosnika, čelnika brojnih općina i gradova te drugih uzvanika, svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom u četvrtak, 12. lipnja u dvorani Aton Općina Nedelišće obilježila je svoj dan, vezan uz 15. lipnja, blagdan svetog Vida i u toj sredini nekad nadaleko poznat sajmeni dan.

Skupu se najprije obratio predsjednik Općinskog vijeća Mladen Posavec koji je, između ostalog, rekao:

- U ovih godinu dana inicirali smo i usvojili podosta odluka, zaključaka, izvješća i informacija. Poboljšali smo Statut Općine i Poslovnik o radu Vijeća, a najviše odluka donijeli smo s područja komunalnog gospodarstva i proračunskih dokumenata. 

Po prvi put u našoj općini, već u ranu jesen prošle godine, nacrt prijedloga proračuna dali smo u javnu raspravu, a zaprimljene primjedbe i prijedloge razmotrili i ugradili u proračun. Takva otvorena i temeljita rasprava omogućila je donošenje kvalitetnog temeljnog financijskog dokumenta. Drago mi je što su jednoglasno prihvaćene odluka o izgradnji centra za autizam u Črečanu, kao i ona o dodjeli pomoći od 50.000 kuna stradalima od poplave. Pred nama su još 3 godine mandata  u kojima nas očekuju novi izazovi, poteškoće i nepoznanic, no, vjerujem da ćemo uz postignuto povjerenje moći učiniti još više dobra za stanovnike svih naših 11 naselja, poručio je Posavec.

Prioritet – izgradnja škole

- Ne želim nabrajati što smo od preuzimanja mandata prošle godine do danas napravili u pojedinim segmentima života, to najbolje osjećaju naši sumještani. Naravno, uvijek se očekuje više i brže, no, treba poznavati mogućnosti i okvire koji diktiraju tempo kojim i osobno ponekad nisam zadovoljan, započeo je načelnik Darko Dania te nastavio kako Općina ulaže velike napore za poboljšanje uvjeta života i rada svih stanovnika Općine - od predškolskog odgoja i školskog obrazovanja, pomaganja razvoja društveno civilnog sektora, zadovoljavanja socijalnih potreba i  brige o starijim i nemoćnim osobama, do promocije i poticanja gospodarstva, izgradnje komunalnih objekata, razvoja turizma i sporta…

Kad je riječ o projektima koji slijede, prvi čovjek najveće međimurske općine najavio je izradu idejnog rješenja nove građevine Osnovne škole Nedelišće, izradu projektno-tehničke dokumentacije za trasu buduće obilaznice Nedelišća, odnosno, brze ceste Čakovec - Varaždin, obnovu mrtvačnice u Nedelišću, izgradnju kanalizacijskog sustava u preostalih 8 naselja općine te proširenje i uređenje novih gospodarskih zona, s ciljem povećanja zaposlenosti i ostanka mladih u Općini. Dania je ujedno sve mještane i udruge pohvalio zbog brojnih aktivnosti.

- Naše rezultate i planove moramo promatrati i kroz prizmu stabilnosti proračuna, pri čemu vodimo računa da sredstvima raspolažemo pametno i racionalno. Uvjeren sam da Općina Nedelišće može biti ugodna sredina za život i rad te sve stanovnike pozivam na suradnju i partnerstvo jer samo tako možemo uspješno rješavati svakodnevne izazove i poteškoće, zaključio je.

Matija Posavec: Za sve potrebe imate potporu Županije

Župan Matija Posavec u svom je obraćanju ponajprije odbacio pojedine navode „o nebrizi Županije za Općinu Nedelišće“, a potom i pobrojao ulaganja.

- Od prošlog Dana općine, Županijska uprava za ceste na području Nedelišća uložila je 3,000.000 kuna, Međimurske vode 4,160.000 kuna, Međimurje-Plin 650.000 kuna, Hrvatske vode ove godine konačno planiraju rekonstrukciju nasipa u Pušćinamna u vrijednosti 455.000 kuna, Ministarstvo kulture ulagat će u domove u Črečanu i Gornjem Hrašćanu, 200.000 kuna predviđeno je za obnovu doma u Trnovcu.

- Žao mi je što je izostala državna potpora za adaptaciju doma u Macincu, no, rebalansom proračuna, inicijalna sredstva za to izdvojit će Županija. Pohvaljujem i inicijativu načelnika oko izgradnje nove škole u Nedelišću. Budite uvjereni da za sve svoje potrebe imate potporu Međimurske županije, istaknuo je Posavec.

U kulturno-umjetničkom programu sjednice nastupili su Pjevački zbor Josip Vrhovski te mlada nedelišćanska flautistica Lucija Horvat.

 

Izvor: 3086