Gradovi i općine 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Novi izgled groblja u Štrigovi

U samo tri mjeseca rada Odbor za upravljanje grobljem Općine Štrigova učinio je vidljive pomake. Valja to pripisati novom sastavu Odbora kojim predsjeda Stanko Pfeifer. To je tijelo, za početak, donijelo odluku prema kojoj se nikakvi radovi na groblju ne mogu obavljati bez odobrenja Odbora.
- Imamo 1.300 grobnih mjesta, što je za ovdašnje potrebe dovoljno. Kad smo počeli s radom, konstatirali smo da su ponajveći problem zapušteni grobovi i neplaćanje grobne naknade. Prebrojali smo 75 zapuštenih grobova koji su doslovno obrasli, a uredilo ih je sedam ljudi koji su bili zaposleni putem javnih radova. Oni su također očistili groblje i sad smo zadovoljni stanjem koje ćemo nastojati održati, kaže S. Pfeifer.
On dodaje da su, uz novu stazu od tlakovaca, posadili i nova stabla i ukrasno grmlje te očistili sva grobna mjesta. U planu je Odbora nastavak postavljanja staza između grobnih polja i postavljanje 60 metara betonske ograde. Dinamika radova ovisit će o pristizanju novca od grobnih naknada. U uredu Općine Štrigova saznajemo da je godišnje zaduženje za grobnu naknadu 80 tisuća kuna, a ovog trenutka građani praktično duguju cijelu godišnju proračunsku stavku.
- Apeliramo na građane da podmire grobne naknade jer za mrtvačnicu još uvijek imamo dug u visini 74 tisuće kuna. Također pozivamo vlasnike grobnih mjesta da brinu o njihovoj urednosti i održavanju, ističe Stanko Pfeifer te dodaje da opremljenost mrtvačnice hladnjačom također ima velikih prednosti s obzirom da uslugu pružaju i okolnim općinama.
Odjava grobnog mjesta
Ukoliko građani žele odjaviti grobno mjesto, iz Općine Štrigova poručuju da trebaju imati na umu kako se grobno mjesto vraća u vlasništvo Općine, a ne može se prepustiti ili prodati novom korisniku.
Podsjetimo, godišnja naknada za grobnicu na štrigovskom groblju iznosi 150 kuna, za jednostruki grob 75, a za dvostruki 90 kuna.
- Prošle godine imali smo 34 pokojnika, a rođenih je 28. Na loše brojke upućujemo već nekoliko godina unatrag, kaže načelnik Općine Stanislav Rebernik, još jednom pozivajući građane da obave uplate zaostalih grobnih naknada jer lokalnoj samoupravi nije cilj ovrhama naplaćivati potraživanja.
Novi Odbor za upravljanje grobljem čine Ivan Komar, Josip Nemec, Andre Lukovnjak, Josip Golenko, Antun Makovec, Stjepan Lesjak, Antun Zadravec i Antun Podgorelec.
- Stanko Pfeifer izvrsno vodi Odbor. Prepoznaje se njegov poslovni angažman u tom smislu s obzirom da se uslugom u pogrebnim poslovima bavio profesionalno. Svaki dan je na groblju i u njega imamo puno povjerenje jer vidimo da se puno toga napravilo, kaže Andre Lukovnjak, član Odbora. (A. Ličanin)

Izvor: 3065