Gradovi i općine 27.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Onečišćenje tla na šenkovečkoj Ksajpi

Izvođači radova - djelatnici tvrtke Mišić iz Podbresta ovih su dana završili sanaciju onečišćenog zemljišta na području Ksajpe, u Šenkovcu.

Šteta, barem ona neposredna, je sanirana, no, za Općinu tek slijedi „bitka za pravdu“. Naime, prema riječima načelnika Saše Horvata, samo za sanaciju Općina je dosad izdvojila gotovo 400.000 kuna, a kad se poplate elaborati i projekti, iznos će vrlo vjerojatno porasti na više od pola milijuna kuna.

Podsjetnik za čitatelje koji se možda prvi put susreću s „pričom o Ksajpi“. Općina Šenkovec prošle je godine zaprimila pismo osobe potpisane kao „bivši djelatnik Eko Međimurja“ u kojem autor tvrdi da je dotično šenkovečko poduzeće godinama na zemljište na području sada bivšeg „eksploatacijskog polja 2“ utovarivačima i bagerima izlijevalo, odnosno, zakopavalo otpadne boje i lakove. Potpisnik pisma naveo je kako je i sam sudjelovao u tome.

Saznavši za ekološku bombu, Općina je odmah reagirala. Načelnik Saša Horvat sve je prijavio inspektoru zaštite okoliša koji je naložio neka stručna tvrtka napravi analizu tla. Tada se otkrilo o kolikoj se razini zagađenja radi. Na ispitanim uzorcima razina je, posebno za djecu opasnog olova, 25 puta veća od dopuštene, a otkrivene su i visoke količine cinka i ukupnog kroma te drugih štetnih elemenata.

No, i bez analize, kad se tek malo zagrabilo ispod površine tla, golim se okom, što smo i prvi objavili na fotografijama, mogla vidjeti „čudna“ boja uzoraka zemlje. Naknadnim analizama, u bunarima na Ksajpi otkriveno je i zagađenje vode. Sve je prijavljeno policiji i DORH-u čija istraga još uvijek traje. S druge strane, premda očito nije zagađivač, Općina je, jer je takav zakon, morala sanirati zemljište jer je u njenom vlasništvu.

Kad je riječ o samoj sanaciji, s ukupne površine od 300 kvadratnih metara kopala se i odvozila zemlja do dubine 4,5 metara. Sakupljeno je od tvrtke iz Podbresta preuzimao zagrebački Cijak. Ona se prosijavala,  opasan otpad je u svom reciklažnom dvorištu deponirao Cijak, a pročišćena zemlja vraćena je na Ksajpu.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3094