Gradovi i općine 22.05.2016. 09:00.

Dobra vijest!

Općina Gornji Mihaljevec siromašne oslobađa plaćanja odvoza smeća

Siromašni mještani općine Gornji Mihaljevec mogu biti oslobođeni plaćanja prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja smeća. Odluku su donijeli općinski vijećnici na sjednici koja je održana u utorak 10. svibnja. Plaćanja mogu biti oslobođena kućanstva s ukupnim godišnjim prihodom manjim od 9.600 kuna po članu. Ukućani ne mogu biti korisnici nekog drugog oblika socijalne pomoći. Pomoć mogu dobiti i civilni i vojni invalidi s invalidnošću većom od 70 posto, ukoliko u kućanstvu žive sami ili s osobama koje ne ostvaruju prihode.

Iako su se vijećnici složili oko ove odluke, polemika je bila koju svotu postaviti kao kriterij. Prvi prijedlog je bio 7.000 kuna, no dio vijećnika bio je za 9.600 kuna. Predložena je niža svota kako bi se vidjelo koliko će se ljudi javiti. No tijesno je izglasano 9.600 kuna. Načelnik Goran Lovrec kaže da će odvoz onima kojima to bude odobreno biti plaćan iz općinskog programa socijalne skrbi.

Prijave u tijeku

Zahtjev za oslobađanjem podnosi se Jedinstvenom upravnom odjelu Općine. Iako je prvi rok bio 30. travnja, budući da prošla sjednica Vijeća nije uspjela, rok je pomaknut na 30. lipnja. Uz prijavu valja podnijeti odgovarajuće dokaze poput preslika o dohotku za proteklu godinu, odreska od mirovine, potvrdu o drugim pomoćima... Prijedlog onih koji će biti oslobođeni donijet će Socijalno vijeće, a odluku o oslobađanju Općinsko vijeće.

- Riječ je uglavnom o starijim domaćinstvima i osobama s poljoprivrednom mirovinom. Važno je napomenuti da se gleda prosjek, kako se ne bi javili i prošli baka i deda s grunta na kojem sin i snaha imaju solidnu plaću. Vidjet ćemo koliko će biti prijava i kakav će to biti teret za Općinu - kaže načelnik Lovrec.

 

tekst i foto Izak Vrtarić

 

1 - Goran Lovrec, načelnik:  Važno je napomenuti da se gleda prosjek, kako se ne bi javili baka i deda s grunta na kojem sin i snaha imaju solidnu plaću