Gradovi i općine 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:20.

OREHOVICA: Orehovec i orehnjače

Domicilni KUD Fijolica i Općina Orehovica pozivaju na prvu OREHIJADU, festival oreha i sega ka kcoj ide!
Orehijada je zakazana za subotu, 26. travnja u Orehovici, a manifestacijom se želi uvesti novu tradiciju u javni i kulturni život Međimurja.
Poziv na Orehijadu upućen je zainteresiranim udrugama, gospodarskim subjektima i inventivnim pojedincima koji se programski žele uključiti u manifestaciju i promovirati Općinu Orehovica i Međimurje u cjelini. Program počinje u podne, kada je primanje gostiju u Osnovnoj školi u Orehovici, a zatim je u 13 sati izložba domaćih proizvoda od oraha - orehovca i orehnjača.
U 15 sati je mimohod po Orehovici uz limenu glazbu i Zrinsku gardu, a od 16 do 18 sati međunarodni je susret folklornih ansambala. Nastupaju Zemaljska samouprava Hrvata u Mađarskoj iz Köszega, HKUD Međimurje iz Ljubljane, HKUD Pomurje iz Lendave, KUD Pušća, Seljačka sloga iz Velikog Trgovišća, KUD Ivan Filipović iz Velike Kopanice i KUD Mihovljan.
Nakon prezentacija, birat će se najbolji orehovec i najbolji kolač od oraha. Izlažu se i namještaj i predmeti od drva oraha, svoje će proizvode predstavljati OPG-i Just, Kocijan, Petković, Zadravec i Vinogradarstvo Tomšić, a prodaju sadnica oraha održat će Rasadnik Žižek. Prodajne izložbe imat će i Udruga žena Brest iz Podbresta te Keramika Fajgl.
U 19 sati - po starinskom običaju - počinje narodno veselje uz pratnju Globus benda i Skandal benda. (mb)

Izvor: 3078