Gradovi i općine 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Osnivači TZ zacrtali i današnje trendove

Čitanjem članka iz lista Međimurje iz 1964. godine, u kojem se govori o osnivačkoj skupštini, kako se tada zvalo - Turističkog društva, u petak je u zgradi Scheier, u Čakovcu započela svečanost obilježavanja 50. obljetnice osnutka Turističke zajednice grada Čakovca. Uz brojne uglednike iz političkog, društvenog, kulturnog i turističkog života našeg kraja, proslavi okrugle ob-ljetnice prisustvovali su i predstavnici Ministarstva turizma te Turističke zajednice Hrvatske.
- Zbog svojih prirodnih i povijesnih vrednota, naš kraj u sebi krije izvjesnu privlačnost za suvremenog čovjeka. On pruža velike mogućnosti razvoja turizma i zbog veoma pogodnog geografskog položaja. Već iz dosadašnjih iskustava možete zaključiti da će najviše pažnje biti posvećeno lovnom turizmu. No, u posljednje vrijeme, sve se više razvija i tranzitni turizam. Naše područje potpuno nespremno dočekuje sve veći priljev stranih turista. Ugostiteljskih objekata nemamo dovoljno, a ni postojeći ne odgovaraju suvremenim potrebama turizma. Najviše turista dolazi iz gradova te oni traže prirodan ambijent za smještaj, ono što odudara od njihovog svakodnevnog života. Upravo to možemo im pružiti i zato je potrebno osmišljeno prilaziti izgradnji baze za turizam. Uz razvoj lovnog i tranzitnog turizma, ne smiju se zapostaviti ni ostale grane. Međimurje obiluje kulturno-povijesnim spomenicima koje je potrebno adaptirati i urediti. Naše područje predstavlja i specifičnu etničku cjelinu. Bogato je narodnim stvaralaštvom i folklorom. Turističko društvo morat će pokrenuti rad kulturno-umjetničkih seoskih družina koje će to njegovati. Turizmu već na samom početku treba dati specifična obilježja ovog područja, što će biti od velikog značaja za njegov daljnji razvoj - dio je referata s osnivačke skupštine Turističkog društva održane 8. veljače 1964. godine, a prenio ga je list Međimurje. Na skupštini je izabran i Upravni odbor od 18 članova te prvi predsjednik Društva Đuro Benko.
Brojne manifestacije
O turizmu danas u našem kraju govorila je aktualna direktorica čakovečkog Turističkog ureda Ivana Maltar.
- Turizmu su već na samom početku data specifična obilježja ovog područja. To je odredilo i razvoj turizma Međimurja koji se mijenjao tijekom godina, sukladno suvremenim trendovima i gospodarskoj situaciji, ali u biti je zadržao osnovne oznake ovog kraja - očuvanu prirodu, autohtonu enogastronomsku ponudu, bogato kulturno-povijesno naslijeđe te, nadasve, radišnost i ljubaznost Međimuraca. Grad Čakovec u turističkom pogledu svoj imidž gradi na povijesti obitelji Zrinski, pa je tako, ne samo nekad, već i danas, poznat kao „grad Zrinskih“. Potencijali grada ugledaju se i u vrhunskim sportskim objektima koje pohode profesionalci i rekreativci, sadržajima za mlade, za ljubitelje glazbe i kazališta, baštine, za avanturiste i one željne udobnosti. Čakovec je i grad događaja. Međimurski fašnik i Porcijunkulovo manifestacije su koje se održavaju već punih 50 godina, a danas ih je i mnogo više.
Čakovec je i Grad - prijatelj djece, grad nematerijalne kulturne baštine te pri vrhu europskih destinacija izvrsnosti. Napredujemo prema prepoznatljivoj destinaciji u okviru Hrvatske i izvan nje, rekla je, uz ostalo, Ivana Maltar. Ujedno je podsjetila da je Hrvatska turistička zajednica Čakovec 3 godine zaredom proglašavana najuređenijim gradom kontinentalne Hrvatske.
Kontinuirano
povećanje broja
dolazaka i noćenja
Gradonačelnik Stjepan Kovač, koji ujedno, po funkciji, obnaša i dužnost predsjednika Turističke zajednice, ocijenio je da se, premda u vrijeme osnivanja Turističkog ureda nije bilo pojmova poput „kontinentalnog turizma“, razvoj tada planirao dugoročnije nego danas.
- Negdje u to vrijeme izgrađen je i Hotel Park koji je bio prevelik za tadašnje potrebe. No, uslijedile su godine u kojima se razvija lovni turizam, a Čakovec i okolica postaju poznate gastronomske destinacije. Danas je situacija bitno drukčija. Nema lovnog turizma, Hotel Park nije jedini smještajni objekt, a brojni poduzetnici sa svojim idejama i planovima pred nas stavljaju zahtjevnu i odgovornu ulogu određivanja brzine i smjera razvoja ove djelatnosti. Vjerujem da će i sadašnja gradska vlast, kojoj sam na čelu, poput naših prethodnika, dugoročno planirati i aktivno stvarati osnove za daljnji razvoj, poručio je Kovač.
Čestitke na pola stoljeća turizma u Međimurju, uz ostale, s govornice je uputila i direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić, iznijevši i podatak da je prošle godine u našem kraju ostvareno 18 posto više dolazaka nego u 2012. godini te istodobno 15 posto više noćenja.
Proslavi su nazočili i gosti iz Tribunja - članovi Mandolinskog orkestra Hrvatskog kulturnog društva Tribunj.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3069