Gradovi i općine 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

PERIVOJ ZRINSKIH: Vrane pobijedile ljude

Unatoč prvim pozitivnim pokazateljima, nakon analize može se zaključiti da provedene mjere nisu dale očekivani rezultat, odnosno nisu pridonijele znatnijem smanjenju broja vrana u Perivoju Zrinskih, konstatira u odgovoru na pitanje gradskog vijećnika Rajka Bulata o spomenutom projektu pročelnik čakovečkog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Dražen Barić.
Zaključak, nastavlja Barić, temelje na prebrojavanju gnijezda. U prosincu prošle godine bilo ih je 173, a krajem ožujka ove godine 517. Plašenje zvukom grabljivice „upalilo“ je samo u početnom stadiju te aktivnosti, a baloni i fotografije mrtvih vrana također nisu polučile očekivan rezultat. Uklanjanje suhih grančica iz parka koje vrane koriste za izgradnju svojih gnijezda tek je usporilo brzinu izgradnje. Lovci su u okolici Čakovca odstrijelili 115 jedinki, dok je živolovkom uhvaćeno njih 15, što je, ističe Barić, zanemariv broj u odnosu na ukupnu populaciju. Prema procjeni, u gradu i okolici obitava više od 1.000 kljunova, čemu treba pridodati još toliko - nakon gniježđenja.
„Mjera“ koja se, tako barem ispada prema analizi iz gradske uprave, zapravo pokazala najučinkovitijom,bio je jak vjetar koji je 3. i 4. svibnja iz gnijezda izbacio 107 ptića.
U budućem planiranju smanjenja populacije vrane gačca, naglašava na kraju Barić, glavnu aktivnost treba usmjeriti na njihov lov u okolici Čakovca odstrelom i živolovkama. No, jedan od problema je, kaže, i dio javnosti koji nepoželjnim smatra bilo kakve aktivnosti oko smanjenja broja vrana, a to je bio i jedan od razloga što živolovke nisu postavljene u samome Perivoju Zrinskih. Za dosadašnje aktivnosti, Grad je ove godine utrošio 15.674 kune.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3083