Gradovi i općine 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

PODTUREN: Novi vijećnik, novi proračun

Prije usvajanja dnevnog reda 3. sjednice Općinskog vijeća Podturen u ovom mandatu, predsjednik Vijeća Vjen-ceslav Hranilović pozvao je na davanje vijećničke prisege Dalivera Oršuša iz Lončareva koji je na dopunskim izborima izabran za predstavnika romske nacionalne manjine u Vijeću.
Uslijedio je aktualni sat na kojem je vijećnik opozicije Vladimir Križaić pitao:
- Kada ćemo dobiti informaciju o radovima, o komunalnoj infrastrukturi, asfaltira se, radi, a mi ne znamo ništa, ne znamo koliko to Općinu košta... Kada se planira navlačenje finog asfalta jer, ovo što je sad - nije dobro. Zanima me i kada će se riješiti pitanje mostića u Maloj kaniži, Vladimiru Novaku još nije omogućen pristup na gruntište, preko kanala si ne može ni drva dopremiti, svima je napravljen mostić, samo njemu ne... I to je isto zato što projektanti ne surađuju s nama, mi nemamo uvid u dokumentaciju...
Mirjana Kovačić pitala je hoće li se pješačko-biciklistička staza koja se gradi od Podturna prema Novakovcu graditi i kroz Novakovec, a Valentina Leček zatražila je da Općina ovjerava komplete dokumentacije za mirovinsko osiguranje, kao druge općine, jer su javnobilježničke ovjere preskupe.
Vladimir Kodba interesirao se može li se popuniti javna rasvjeta od škole u Novakovcu, uz igralište, jer je dvjestotinjak metara u mraku i opasno za djecu kad idu iz škole...
U svoj prvi aktualni sat uključio se i Daliver Oršuš pitanjem može li se urediti stari prilaz u Lončarevo i kad se već razgovara o proračunu – može li se nešto novca rezervirati za proslavu Dana Roma?
Načelnik Josip Lepen brzo je zadovoljio znatiželju vijećnika, objašnjavajući redom: gradnju kanalizacije kao investiciju vode Međimurske vode, financira se iz proračunskih izvora višeg reda i na iduću sjednicu Vijeća može se pozvati predstavnika investitora da objasni financijsku konstrukciju i sve što treba.
Pješačko-biciklistička staza još se neće graditi u Novakovcu jer čeka se što će biti s daljnjom gradnjom kanalizacijskih sustava za koje sva naselja Općine imaju građevinsku dozvolu, a Međimurske vode kandidirale su projekt prema EU i HR fondovima.
PRORAČUN
MINIMALISTIČKI
Stari prilaz sa županisjke ceste u Lončarevo neće se urediti, nego će ga ŽUC zatvoriti zbog sigurnosti prometa, a uz kompletnu onfrastrukturu, Lončarevo je ionako dobilo novi prilaz.
Za troškove proslave Dana Roma podturenski su Romi upućeni na proračun višeg reda i ured za nacionalne manjine Vlade RH.
Nominalno, proračun Općine Podturen izgleda dobro: očekuje se 6,652.000 prihoda, no, poreznih je (izvornih) samo 3,335.000 kuna, a još skoro tri milijuna kuna su “na vrbi svirala”. Napisane proračunske želje za projekte koji bi trebali biti sufinancirani iz proračuna višeg reda i fondova, “ako prođu”... Ne prođu li, rebalansom se proračun korigira, a sad mora biti “napuhan” jer, bez tih zapisivanja “očekivanih priljeva”, ne može se kandidirati projekte.
Proračun je usvojen s devet glasova za, tri protiv i jednim otišlim vijećnikom sa sjednice.
M. Belčić

Izvor: 3060