Gradovi i općine 10.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

'Pokušaj to učiniti'

Osnovna škola Mursko Središće već deset mjeseci  provodi projekt Try to do it (Pokušaj to učiniti) koji je namijenjen integraciji  skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav. Projekt vrijedan 94.355 eura, čije je trajanje ukupno 18 mjeseci, sufinanciran je s 90 posto europskim novcem, dok je učešće Škole ostalih deset posto.

- Ciljevi  projekta su sustavno učenje hrvatskog jezika, pomoć učenicima s teškoćama u razvoju i promicanje i realizacija  jednakih prilika u obrazovanju za  romsku nacionalnu manjinu, kao i učenike s poteškoćama u razvoju.  Smatramo da će učenici Romi s našeg školskog područja, uz sustavno učenje hrvatskog jezika i pomoć u učenju putem raznih kreativnih oblika rada, uspješnije završavati razrede koje pohađaju. Također  vjerujemo te da će se postotak Roma koji završavaju osnovnoškolsko obrazovanje povećati i da će se oni u većem broju  uključiti  u srednjoškolsko obrazovanje, pojasnila je ravnateljica Marija Trstenjak.

U projektu sudjeluje velik broj stručnjaka raznih profila - učitelji razredne nastave, učitelji hrvatskog jezika, školski pedagog, defektolog, knjižničar, učitelj likovne kulture i administrativno i tehničko osoblje te ravnatelj Škole.

Proteklog ponedjeljka o rezultatima i iskustvima provođenja projekta u prvih 10 mjeseci rada govorile su voditeljica projekta Helena Trstenjak i koordinatorica projekta Miljenka Župan, te učitelji Sanjana Vebarić, Valentina Šoštarić, Sanja Vinko i Neven Kutnjak. Evaluaciju i analizu rada provela je psihologinja Jasenka Đurić. U projektu su pomagali i romski pomagači Boro Horvat i Svetlana Kalanjoš. (vt)

Izvor: 3089