Gradovi i općine 13.06.2017. 23:07. Zadnja izmjena: 13.06.2017. 23:07.

Pošta

Poštanski uredi: "Žurna" dostava prioritetnih pošiljaka

U ona romantična vremena, krajem 1860. godine, kada su poštari Pony Ekspressa, hrabro i po cijenu života jahali indijanskim teritorijem, šibani olujama i praćeni divljim zvijerima, poštanske pošiljke su dostavljane po cijenu života i u najudaljenije krajeve tadašnje Amerike. Na ruti dužoj od 3.200 kilometara, poslano pismo bilo bi dostavljeno primatelju u najviše deset dana, a povijest je zabilježila da su u 16 mjeseci koliko je služba radila, američki poštari izgubili tek jednu poštansku vreću. Za pošiljke koje su trebale bitno hitno dostavljene, plaćala se posebna cijena. Danas, 2017. godine ništa se nije promijenilo što se cijene tiče, i dalje za prioritetne i hitne pošiljke u modernim poštanskim uredima treba platiti višu cijenu, a zauzvrat bi pošiljka trebala biti dostavljena u najkraćem mogućem roku, prije nego 'obično' pismo ili razglednica. Trebala bi, ali nije tako. I naravno da nije stvar u poštarima, tim hrabrim dečkima i curama koji na biciklima i motorima prkose svim vremenskim uvjetima i nesocijaliziranim psima, sve kako bi dostavili pošiljku primatelju. Problem je u organizaciji posla.

Naime, ako u četvrtak nakon petnaest sati, u nekom poštanskom uredu u Međimurju (Prelog, Donja Dubrava, Goričan, Donji Kraljevec...) uručite prioritetnu pošiljku,  uz naljepnicu "prioritetno", zalijepit će vam i naljepnicu "primljeno nakon krajnjeg roka", ali to u poštanski ured u Čakovcu neće stići u petak, kako ste pomislili, nego tek u subotu, a tada je sudbina vaše prioritetne pošiljke, posebno ako s Poštom imate ugovoren pretinac "zapečaćena" do ponedjeljka. Ali, ako pošiljku i predate prije "krajnjeg roka" niti to još nije garancija da će primatelj o tome imati pojma sve do ponedjeljka.

Upravo to se dogodilo proteklog tjedna s desetak prioritetnih pošiljaka Listu Međimurje. Dio prioritetnih pošiljaka je po poštanskim uredima predan nakon "krajnjeg roka", iza15 sati, a dio znatno ranije, međutim, niti one nisu stigle do ponedjeljka.

Upitani kako je moguće da prioritetne pošiljke iz bilo kojeg dijela Međimurja putuju punih pet dana, bez obzira  na to bile predane i nakon "krajnjeg roka" iz  čakovečke Pošte se nisu izjasnili, međutim, pojašnjen nam je put svake pojedine pošiljke. Voditeljica područja Čakovec HP-a Jasenka Győfi objašnjava:

- Kako navodite u e-mailu, pošiljke (prioritetne) zaprimljene su u Poštanskom uredu 40323 Prelog 25. svibnja u 15:50, 17:12 i 16:24 sati.  Nakon otpreme i iz ureda su otpremljene sljedećeg dana (26.05.). Na pošiljkama je kako ste naveli u telefonskom razgovoru istaknuta naljepnica „primljeno nakon krajnjeg roka“. Pošiljke su prispjele u PU 40000 Čakovec 27.05. i umetnute u poštanski pretinac. Prema navodima iz Vašeg e-maila nema prekoračenja roka za prijenos i uručenje. Isto se odnosi i na pošiljku zaprimljenu nakon otpreme u PU 40320 Donji Kraljevec. Pošiljka zaprimljena u PU 40329 Kotoriba trebala je prema vremenu kojeg ste naveli u e-mailu biti otpremljena istog dana i putem pretinca  isporučena 26.05.2017. (trebala je, ali nije, op. nov.) Prispjele pošiljke za korisnike pretinaca (ugovor) ne dostavljaju se na adresu, već isporučuju u poštanski pretinac u poštanskom uredu, bez obzira na adresu, odgovoreno nam je iz čakovečke Pošte. To što mi prioritetnu poštu nismo primili na vrijeme- nikom ništa.

Stoga, Međimurci, ak vam je hitno, upregnite konje i s pošiljkama do Čakovca. Vaše pismo će stići vrijeme, a i falejše vam je...