Gradovi i općine 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Postavljena mreža za zaštitu žaba i vodozemaca

Ekološka udruga Platana iz Nedelišća u jesen prošle godine po prvi je put na području Međimurske županije provela projekt Zaštita žaba od stradavanja na prometnicama. Pokrenula ga je u suradnji s Javnom ustanovom Međimurska priroda s kojom je i ustrajala na provedbi zadanih ciljeva. Nastavak je uslijedio ovih dana, a realizira se u okvirima Plana zelenog djelovanja Općine Nedelišće.
Proljeće kuca na vrata, pa počinje i sezona razmnožavanja i migracije žaba prema mrijestilištima u vodenim staništima, pri čemu one vrlo često stradavaju u prometu. Na području Općine Nedelišće, kao “crna točka” za žabe prepoznata je dionica županijske ceste Črečan - Macinec. Ona presijeca koridor migracije žaba iz šume u kanal Trnavu u dužini 400 metara. Zato iz Platane i Javne ustanove postavljaju zaštitnu mrežu koja u vrijeme migracije žabama i drugim vodozemcima onemogućava da prelaze cestu.
Radna akcija postavljanja mreže održana je 22. veljače, a sudjelovali su članovi Platane, učenici OŠ Gornji Mihaljevec i djelatnici Međimurske prirode.
U periodu od mjesec dana, u vrijeme migracije žaba iz šume prema kanalu Trnava, članovi udruge svakog dana ujutro i navečer obilazit će lokaciju i sakupljati žabe te ih prenositi do kanala Trnave i na taj ih način zaštititi od stradavanja na prometnici. Uz ciljeve ovih konkretnih koraka u zaštiti žaba je i edukacija i osvješćivanje javnosti o važnosti očuvanja vodozemaca, kao bitnih karika u održanju zdravog i stabilnog ekosustava.
A. Ličanin
Foto EU Platana

Izvor: 3071