Gradovi i općine 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 27.09.2016. 22:46.

Povijesni dan za Općinu Strahoninec

Početak radova na izgradnji sportske dvorane

Uz prisustvo najviših županijskih i dužnosnika Općine Strahoninec, u utorak, 25. ožujka u spomenutom je mjestu svečano položen kamen-temeljac za izgradnju školske sportske dvorane. Prva faza dvodijelnog objekta kojom će biti obuhvaćena izgradnja temelja i svega nužnog za daljnju izgradnju vrijedna je 610.000 kuna, pri čemu je 410.000 kuna u svom proračunu osigurala Općina, a razliku Međimurska županija.
- Ovo je presretan dan za sve učenike i djelatnike Škole. Današnji trenutak čekali smo 3 desetljeća i konačno smo došli do njega. Nastavu tjelesne i zdravstvene kulture trenutno održavamo u jednoj maloj učionici koja, naravno, nije adekvatna za to, tim više što školu trenutno pohađa 321 učenik. Neko su vrijeme učenici vježbali i u holu Škole koji ujedno služi kao blagovaonica, što također nije bilo primjereno. U nekoj daljnjoj budućnosti nadamo se i dogradnji Škole. Za nastavu u jednoj smjeni potrebno nam je još 8 učionica i zasebna blagovaonica. No, bit ćemo sretni i kad dvorana bude kompletno izgrađena. Očekujem da će nas Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta uvrstiti na svoju indikativnu listu, kako bi investicija mogla biti potpomognuta sredstvima iz europskih fondova, rekla je ravnateljice OŠ Strahoninec Jelena Okun.
Strahoninečki načelnik Franjo Lehkec istaknuo je kako je ovo povijesni dan za Općinu, no, ujedno ukazao i na činjenicu da bi, u slučaju da se nije krenulo s investicijom, 23. ožujka istekao rok važenja građevinske dozvole, što bi bio veliki korak unatrag.
- Osim učenika Škole, buduću dvoranu moći će koristiti i sportski klubovi i sve naše udruge te vjerujem da će biti zadovoljni, naglasio je Lehkec.
Naš kraj, nažalost, ima i loših iskustava s projektima izgradnje sportskih dvorana. Već godinama u Orehovici stoje „goli“ stupovi započete te još uvijek nedovršene dvorane. Javnosti su poznati i problemi s izgradnjom dvorane u Svetom Juraju na Bregu…
Župan Matija Posavec stoga je obećao da će sve te investicije biti realizirane.
- Ovo je moj prvi temeljni kamen te mi predstavlja svojevrstan izazov da ne ostanem upamćen po polaganju kamena-temeljaca bez završetka cijele investicije, rekao je u izjavi za medije.
SDP-ovci za dvoranu, ali….
Nekoliko dana prije svečanosti kojom je obilježen početak izgradnje sportske dvorane, u petak, 21. ožujka ta je investicija bila predmet žustre rasprave na sjednici Općinskog vijeća Strahoninca u kojem, tek za podsjetnik, većinu drži SDP te je kao takav oporba HSS-ovom načelniku Lehkecu. Čitav aktualni sat sjednice, a u kritici načelnika prednjačio je trojac Sanja Krištofić (predsjednica Vijeća), Darinka Tompoš (potpredsjednica) i Dejan Drabić (vijećnik), uzastopce su ponavljali da zdušno podržavaju izgradnju dvorane, no, ne i način, odnosno, oblik financiranja investicije. Neposredan povod za sukob bio je činjenica što je Lehkec sa Županijom potpisao ugovor o sufinanciranju prve faze, bez prethodne odluke Općinskog vijeća.
- Tko vas je ovlastio da to potpišete, pitao je načelnika vijećnik Drabić, na što mu je ovaj uzvratio da je to učinilo upravo Općinsko vijeće, izglasavši u prosincu općinski proračun za 2014. godinu u kojem se nalazi i stavka - sportska dvorana.
- Kad sam ja bila predsjednica, svaku odluku dala sam na vijeće, pohvalila se potom Darinka Tompoš.
Načelnik u
prekršaju?
Predsjednica Krištofić ustvrdila je, a to je ponavljalo i ostalo dvoje, da je načelnik u teškom prekršaju te da je potpisao štetan ugovor. Uz ostale, jedan od argumenata na koji su se pozivali SDP-ovci bio je taj da Lehkec bez odobrenja Vijeća smije potpisivati samo ugovore u vrijednosti do 70.000 kuna.
Ukupna vrijednost izgradnje sportske dvorane u Strahonincu inače je 10,000.000 kuna, pri čemu se Općina prema odluci iz nekih ranijih godina obvezala sufinancirati 10 posto.
- Sa zemljištem, dokumentacijom i sad prvom fazom, taj iznos je već premašen, konstatirali su također SDP-ovi vijećnici.
Spomenimo na kraju da se na meti kritika predsjednice Vijeća Krištofić, ne po prvi put, našao i autor ovih redaka.
Predsjednica, izgleda, unaprijed zna što će pisati u novinama, pa je tako neumjesno ispalila da će „u novinama ponovo pisati da su komunjare protiv dvorane“, što, naravno, tek usput recimo, barem u našem listu nikad nije pisalo. Još jednom, dakle, ponavljamo - SDP nije protiv dvorane. A primjerenost izjave predsjednice Općinskog vijeća i bivše načelnice, poštovani čitatelji, ocijenite sami.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3075