Gradovi i općine 17.12.2016. 09:28. Zadnja izmjena: 17.12.2016. 09:38.

Donje Međimurje

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na 790. obljetnici Donjeg Vidovca

Živjelo se ovdje od pamtivijeka. Donji Vidovec je mjesto koje se prvi puta u pisanim dokumentima spominje daleke 1226. godine, gdje je nekad bilo smješteno središte velike međimurske župe, gdje su Zrinski imali svoj ljetnikovac, mjesto koje je oduvijek disalo europski, kazao je načelnik općine Donji Vidovec Josip Grivec pozdravljajući na svečanosti proslave 790. obljetnice tog mjesta u petak, 16. prosinca, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Predsjednica je prihvatila pokroviteljstvo nad spomenutom obljetnicom i to nam znači mnogo, a još više što je i osobno došla u našu sredinu, poručio je u kratkom obraćanju Grivec istaknuvši i da Općina odlično surađuje s Međimurskom županijom.

Puno sam naučila

Posebno sam počašćena što ste čekali da dođem u Donji Vidovec da bismo zajedno mogli podijeliti trenutke radosti. Želim još puno stoljeća rada i postojanja Donjem Vidovcu. Znam da se u Međimurju nije oduvijek živjelo lako, stoljećima je ono bilo izvan granica Hrvatske. Međimurje mi je oduvijek bilo u srcu i posebno mi je drago što ste danas u programu izveli i jednu pjesmu koja je izvedena i na svečanosti moje inauguracije (Dej mi bože oči sokolove, op.a). Na taj je način i Međimurje bilo dijelom svečanosti kojom smo htjeli povezati sve krajeve zemlje, kazala je predsjednica Grabar Kitarović dodavši i da je kroz vrlo kratko vrijeme boravka u našem kraju puno naučila.

S jako puno dojmova se vraćam u Zagreb i posebno su me oduševili vaš duh, plemenitost, radišnost, optimizam i srdačnost. Zalagat ću se i da se u sklopu porezne reforme omogući više novca lokalnoj samoupravi jer vi sami najbolje znate što vam treba, zaključila je predsjednica.

U kulturno - umjetničkom dijelu svečanosti u domu kulture recital Vidovec je... izveli su učenici tamošnje osnovne škole, Martin Srpak otpjevao je pjesmu Stiha, stiha i pjesmu 790, dječja sekcija KUD-a Donji Vidovec prikazala je splet međimurskih pjesama i plesova, a Ena Cenko Paula Lukša izvele su pjesmu Dej mi Bože.