Gradovi i općine 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Prilika za 90 vlasnika obiteljskih kuća

Prošle su godine Grad Čakovec i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost fizičkim osobama, odnosno, građanima subvencionirali povećanje energetske učinkovitosti njihovih kuća (obnova krovišta, toplinska izolacija…). Ove godine slično će biti s obnovljivim izvorima energije. Priliku za subvencioniranje dobit će svi koji planiraju ugradnju sunčanih toplinskih kolektora (ili službeno - pretvarača) za pripremu potrošne tople vode i grijanje te oni koji namjeravaju postaviti kotlovske sustave na biomasu za centralno grijanje (kotlovi na drvnu sječku, pelete i pirolitički kotlovi). Grad i Fond raspisali su natječaj za javni natječaj za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekta Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Grada Čakovca.

Treba reći da se natječaj  odnosi samo na „postojeće obiteljske kuće“, odnosno, NE na one čija je gradnja u tijeku, kao ni na one koje su trenutno u postupku legalizacije.

Postojeća obiteljska kuća je ona u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno stanovanju, s najviše 2 stambene jedinice, izgrađena na zasebnoj građevinskoj čestici, građevinske bruto površine do 400 kvadratnih metara. Subvencija se može dobiti samo za jedan sustav (kolektor), ali i za oba (kolektor i kotao).

Opravdani troškovi ugradnje sustava kod fizičkih osoba u kućanstvima provoditelja natječaja subvencionirat će se nepovratnim novčanim sredstvima Fonda i provoditelja natječaja (Grada), pomoću vrijednosnog kupona, i to u iznosu do 50 posto nepovratnih sredstava, odnosno, maksimalnog iznosa do 15.000 kuna (s PDV-om) po sustavu. Pri tome Fond sudjeluje s najviše do 12.000 kuna, odnosno, do 40 posto, a Grad Čakovec s najviše do 3.000 kuna ili do 10 posto - sve s PDV-om. Natječajem se planira dodijeliti do 90 subvencija, a ukupno se za spomenuti projekt planira izdvojiti 1,250.000 kuna. Popis dokumentacije i detalji natječaja objavljeni su na službenoj web-stranici Grada Čakovca. (V. Kelkedi)

Izvor: 3098