Gradovi i općine 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Problem prometa u M. Središću

O problemu prometa na području Grada Mursko Središće bilo je jako puno riječi, na njega se već niz godina bezuspješno upozorava iz gradskih struktura, a problem je, posebno u teretnom prometu, eskalirao neposredno uoči i nakon ulaska Hrvatske u EU. Gradska vlast svako malo u javnost izlazi s alarmantnim podacima o enormnom povećanju kamionskog prometa i pokušava problem podići na višu razinu. Proteklog četvtrka gradonačelniku Draženu Srpaku stigao je odgovor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova na traženu pomoć u rješavanju problema prolaska velikog broja teretnih vozila kroz Mursko Središće. Zašto se time bavi Ministarstvo vanjskih poslova? Zato što se u blizini nalazi granični prijelaz, ali i zato što se pitanje prometa kroz Mursko Sdredišće neće moći riješiti bez tijesne suradnje sa susjednom Slovenijom.
Prva podpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić u odgovoru gradonačelniku naglašava kako problem na koji su ukazali iz Grada “nije direktno povezan s postojanjem graničnog prijelaza (na kojem od 1. srpnja 2013. postoji samo policijska kontrola, a po ulasku RH u Šengenski prostor i ta kontrola prestat će s radom), nego s činjenicom da ne postoji prometnica (obilaznica) na koju bi se mogao preusmjeriti kamionski promet izvan grada”.
Da bi najbolje rješenje problema bila izgradnja zaobilaznice i mosta, ili zabrana prometa teretnim vozilima kroz grad, smatra i ministrica te Grad i Županiju upućuje neka upute inicijativu s konkretnim prijedlozima Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, u čijem je djelokrugu projektiranje i izgradnja prometnica i njihova kategorizacija. Ministrica Pusić u dopisu je najavila skoro održavanje sastanka na koji će uz Srpaka biti pozvan i župan Matija Posavec, sve u cilju da se nađe nekakvo rješenje.
Četiri zaključka
Usporedno s uvjeravanjem političara, pokušava se i struku uvjeriti da je rješavanje problema prometa u Murskom Središću prioritet. Tako je prije desetak dana u Zagrebu održan sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta na kojem je zaključeno da čelni ljudi Hrvatskih cesta dođu u Mursko Središće i na licu mjesta se uvjere u stanje.
Grad Mursko Središće obvezao se da će u najkraćem mogućem roku Hrvatskim cestama dostaviti novo pismo potpore za gradnju novog mosta na Muri i prometne zaobilaznice Murskog Središća, što je dogovoreno i obećano u Občini Lendava (Slovenija). Također je upućen zahtjev za što skoriji početak gradnje pješačko-biciklističkih staza na državnoj cesti D-209. Zadnje, ali ne i manje bitno, je to da je dogovoren redoslijed radnji u smislu uvrštavanja ovog problema u planove Hrvatskih cesta, utvrđivanja točke spajanja mosta i prometne zaobilaznice, što je u ingerenciji Ministarstva prometa i Ministarstva vanjskih poslova, kako bi se prišlo izradi potrebnih studija i idejnog projekta sve do građevinske dozvole te moguće aplikacije istog u EU fondove.
Vlado Trstenjak
Snimio Dražen Srpak

Izvor: 3071