Gradovi i općine 24.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

PROJEKT GRADA ČAKOVCA "ROMONA" PREDSTAVLJEN U ZAGREBU

U regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zagrebu održana je radionica vezana uz projekt „e- Roma Resource“ na kojoj je predstavljen i projekt Grada Čakovca - „Romona“. Njime se promovira osnaživanje Romkinja i potiče njihovo uključivanje u društveni život i radni proces.

Nakon prezentacije održana je diskusija u kojoj su na pitanja nazočnih stručnjaka za socijalna pitanja i nacionalne manjine odgovarali Vlatka Vincetić, Slobodan Veinović, Grozdana Oršuš, Valentina Horvat i Vedrana Oršuš. Osim samog projekta, sudionike radionice zanimale su i opće informacije o situaciji u romskom naselju u Kuršancu. Romkinje koje sudjeluju u projekta su govorile o svojim iskustvima volontiranja i edukacija koje je organizirao Autonomni centar Čakovec. 

Projekt je dio aktivnosti pod nazivom Promocija ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u jugoistočnoj Europi u kojem su odobrena sredstva za 36 projekata u regiji, od čega 6 u Republici Hrvatskoj. Državno tijelo nadležno za projekt je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, a u provedbi su aktivni savjetnici Mirjana Mikić za projekte u Hrvatskoj te Vedran Majstorović iz Ureda Vijeća Europe u Sarajevu. U projektu je sufinancirano opremanje budućeg ureda udruge Romona namještajem i računalnom opremom, a uskoro slijedi i osnivačka skupština udruge koja iskazuje ambiciju povezivanja sa ostalim dionicima društvenog života u romskom naselju u Kuršancu. (l)

Izvor: 3156