Gradovi i općine 12.06.2017. 07:57. Zadnja izmjena: 12.06.2017. 08:02.

Učim, učiš

Promicanje i povećanje socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju

Udruga tjelesnih invalida Međimurja kao nositelj, te Međimurska županija, Gospodarska škola i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec kao partneri, održali su završnu konferenciju projekta „Učim, učiš” u Gospodarskoj školi u Čakovcu. Istu je svojim dolaskom pozdravila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, uz predsjednika Udruge tjelesnih invalida Međimurja Branka Baksu, voditeljicu projekta Vanu Majer, stručnu suradnicu psihologinju iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec Tatjanu Žižek i ravnatelja Gospodarske škole Čakovec Renata Vinka te učenici i mentori koji su sudjelovali u projektu.

Korisnici projekta su učenici 6., 7. i 8. razreda Centra te učenici 2. razreda Gospodarske škole (smjer frizer, krojač, kozmetičar, cvjećar/vrtlar) te je usmjeren na promicanje i povećanje socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju. Također, radi se na unapređenju životnih vještina, poticanju osobnog razvoja, stjecanju vještina za srednjoškolsko obrazovanje, pripremi za samostalan rad, osviještenosti o važnosti socijalnog uključivanja, te uspostavljanju suradnje s potencijalnim poslodavcima na području Međimurske županije. Ovaj program ima za cilj lakše zapošljavanje i socijalno uključivanja ranjivih skupina. Tijekom provedbe projekta održani su sastanci s partnerima, edukativne radionice za učenike Gospodarske škole, međusobni posjeti učenika Centra za odgoj i obrazovanje s Gospodarske škole, te susret s poslodavcima. Projekt je tako uspješno završen, što dokazuje i komentar jednog od roditelja, Dalibora Kuhte

„Iako sam predsjednik Udruge za autizam Pogled, ovdje sam prvenstveno u svojstvu roditelja djeteta koje je bilo korisnik ovog projekta. Htio bih zahvaliti svima Vama koji ste osmislili i provodili program, ali i onima koji su kao partneri sudjelovali i omogućili da djeca završnih razreda Centra dobiju uvid u srednjoškolsko obrazovanje. Mogu Vam reći iz osobnog iskustva da su neke stvari postale jasnije i pomogle meni i mom djetetu u odabiru zanimanja u budućnosti. Upoznala je potencijalnu školu, učitelje, programe koji se nude te je vrlo blizu odluke čime se želi baviti u životu. Također, uvidjeli smo njene afinitete i potencijale, što i kako dalje, i zato bih Vam htio svima zahvaliti“, rekao je Kuhta te na najbolji mogući način zaključio konferenciju ovog hvalevrijednog projekta.