Gradovi i općine 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:20.

Prva Orehijada općine Orehovica

Prva “reoska” općinska manifestacija - Orehijada, održana u subotu, 26. travnja, u organizaciji KUD-a Fijolica i Općine Orehovica, pokazala je da se u Orehovici, Podbrestu i Vulariji može naći programskih sadržaja, ljudi spremnih za zajedničku akciju i dobre volje i daleko više nego stane u jedno poslijepodne.
Po svemu što su, za sebe i za svoje brojne goste, priredili mještani triju sela Općine Orehovica vidjelo se da već za iduću godinu svoju Orehijadu mogu planirati barem za tri dana druženja uz orehovec, orehnjače, delikatese s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te sjaj nošnji, ples i pjesmu iz nekoliko regija kontinentalne Hrvatske.
Reoski Festival oreha i sega ka kcoj ide najavljen je kao manifestacija kojom se želi uvesti novu tradiciju u javni i kulturni život Međimurja. Po svemu što se vidjelo i kušalo - trebao je na spisku takvih manifestacija odavno već biti!
Od podneva se publiku dočekivalo s orehnjačama i drugim kolačima od oraha, koji su ocjenjivani u dvije katogorije - najbolja orehnjača i najljepši oku kolač s orasima, a bilo je čak šezdesetak vrsti kolača.
Nešto je manja bila konkurencija u biranju najboljeg orehovca. Prijavljeno je bilo tek šest uzoraka (što se može, zima je bila duga, popilo se), a još manja je bila konkurencija u kategoriji čiji je najveći (orah) jer i tu je bila duga zima kriva, rekli su muži - “ponucali smo se debele orehe, a drobne smo natrli”.
Službeni program Orehijade započeo je mimohodom svih sudionika ulicama Orehovice. Nakon njega je krenula smotra dostignuća folklornih družina iz Zemaljske samouprave Hrvata u Mađarskoj iz Köszega, HKUD-a Međimurje iz Ljubljane, HKUD-a Pomurje iz Lendave, KUD-a Pušća iz Donje Pušće, Seljačke sloge iz Velikog Trgovišća, KUD-a Ivan Filipović iz Velike Kopanice, KUD-a Mihovljan, Udruge ruskog govornog područja u Međimurju Kalinka s dječjom folklornom skupinom Malinka, a što znaju pokazali su i članovi domicilnog KUD-a Fijolica.
Pod velikim šatorom sudionicima manifestacije prigodnim su se riječima obratili Branko Sušec, predsjednik KUD-a Fijolica, Franjo Bukal, načelnik Općine Orehovica, i župan Matija Posavec kojem nije bilo žao što je u svoj raspored uspio ugurati dolazak na Orehijadu i, oduševljen viđenim - obećao da će sportska dvorana uz školu, uz tri milijuna kuna iz županijskog proračuna, iduće godine biti dovršena!
Nakon toga, raspoloženje je toliko poraslo da se u pauzama između nastupa folkloraša jedva uspjelo proglasiti što je čije “naj” na Orehijadi.
Komisija u kojoj su bili nastavnici stručnih (ugostiteljskih) predmeta Srednje škole Prelog - Anica Naranđa, Milena Štajerec i Josip Bajsić - kaže: najbolju orehnjaču ispekla je Justina Kocijan, druga je orehnjača Udruge žena Brest, a treća orhnjača Katarine Šopar.
Ocijenjeno je i čiji su “naoko” najljepši kolači. Tu su bile najbolje kuharice Doma za odrasle iz Orehovice Marija Novak, Vera Piknjač i Ana Kolar, druga je Terezija Matić, a treće je mjesto pripalo Međimurcima čiji su se preci odselili na krivu stranu Mure, u Köszeg. Posebnu medalju za inovaciju - sušeni cvijet oraha - dobila je Đurđica Jovanović.
U tijesnoj konkurenciji za najbolji orehovec pobjeda je pripala OPG-u Žamarija iz Orehovice, drugo mjesto osvojio je OPG Petković iz Šenkovca, a treće Udruga žena Brest iz Podbresta.
Najorah komisija nije našla jer su svi prijavljeni bili presitni, a izgovor da su debeli potrošeni jer je zima bila “specifična” nije uvažen.
Kakav je bio gulaš koji su skuhali Franjo Držanić, Mladen Topličanec, Ivanko Jezerčić, Dejan Bratuša i Mladen Obadić u novinama je nemoguće prepričati. To je trebalo kušati...
U spomen na prvu Orehijadu zasađen je orah. Domaćini su čvrsto uvjereni da je to tek prvi u dugom drvoredu koji će nastajati idućih godina.
Marijan Belčić

Izvor: 3080