Gradovi i općine 24.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

PSIHIJATAR IGOR PROŠEV SVOJOM KNJIGOM OHRABRUJE LJUDE U OPORAVKU

Zapisima nazvanim Biciklom ususret zdravlju mr. sc. Igor Prošev, dr. med., spec. psihijatar, iz Čakovca zaustavlja trenutak života koji ga je promijenio s željom da iskustva podijeli s ljudima čiji oporavak nakon bolesti ovisi o upornom, često cjeloživotnom, vježbanju, ali i onima koji su odabrali trnovitiji put očuvanja zdravlja te prihvatili oštar izazov održavanja motivacije. Knjiga je "duga" 17-tak tisuća kilometara prijeđenih od 2008. godine kad je autora pogodio infarkt.

 

Zapise iz publikacije je moguće podijeliti i na pjesničke i fakinske rute. Kad nebo autoru napuni zjenice (a srce prede) vrati ga dragom piscu:" Poslije Kelemena spuštamo se s brežuljaka u polje. Tužna strništa šušte s desne strane. Nadolaze mi Cesarićevi stihovi: A kad vjetar dune uzbune se travke,/ Po strništima tužno šušti,/To polja slute snijeg i čavke."

 

No, zna iskusni doktor da (i) smijeh liječi pa fakinskom rutom presijeca pjesničku: "Drugo odmorište je ispred gostionice u Oporovcu. Zastajem tik iza mladih cura u punoj biciklističkoj opremi, kratkih hlačica. Čini mi se da bih za njima mogao voziti bilo kada i bilo gdje. Prema strukturalnoj antropologiji Clauda Levija Strossa, kontinuirano kretanje za objektima žudnje revolucioniralo je način hodanja naših dalekih predaka iz četveronožnog u uspravan stav homo erectusa..."

 

A što tek orasi rade doktoru?!... pročitajte u opširnijoj verziji, u tiskanom izdanju lista Međimurje.

Izvor: 3100