Gradovi i općine 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

PUŠĆINE: Smrčkova izložba gljiva

U dvorani društvenog doma u Pušćinama održana je izložba gljiva čakovečkog gljivarskog društva Smrčak. Zaljubljenici u prirodu, lov na gljive i njihove kulinarske pripravke postavili su za svoju publiku brojne izloške ubrane u našem kraju. Upravo je jesen doba u kojem u prirodi raste najviše gljiva, a prilika u Pušćinama bila je da se namjernici upoznaju s jestivim, nejestivim i otrovnim vrstama gljiva.
Uz izloženo, publika je mogla i kušati jela od gljiva - salatu i ukiseljene gljive, ajvar i namaze od gljiva, pa je izložba bila i poučna i slasna istodobno. Za ovo posljednje najviše je truda uložila Danica Korpar koja od gljiva može spraviti (gotovo) sve što zamislite.
Osobito je zanimljivo bilo djeci iz Osnovne škole Nedelišće i Područne škole Pušćine koji su na izložbi odradili mali sat biologije, odnosno prirode. Susreli smo se s polaznicima petog razreda Sarom Dovečer, Janom Srnec, Romanom Rodeš, Abelom Jakopcem, Karlom Ceilingerom i učenikom prvog razreda PŠ Pušćine Patrikom Srnecom. Iskusni član Smrčka Dragutin Ceilinger znalački ih je uputio u sve što ih je zanimalo, a njegova supruga Ana pozabavila se novim članovima Društva koji unatrag godinu dana bez poštede uče o vrstama gljiva koje rastu kod nas. (al)

Izvor: 3051