Gradovi i općine 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

SDP: Gradska vlast stvara prevelike dugove!

SDP Grada Preloga upozorava aktualnu gradsku vlast na neracionalno trošenje proračunskih sredstava i gomilanje dugova.

Posljednjih nekoliko mjeseci slušamo pritužbe djelatnika gradskog komunalnog poduzeća PRE-KOM da im kasne isplate plaća, no, saznao se i razlog zašto je to tako. Naime, Grad Prelog već duže vrijeme ne podmiruje svoje financijske obveze prema tom poduzeću, kojem je i osnivač. Dugovanje Grada Preloga PRE-KOM-u do sredine kolovoza iznosilo je preko 360.000 kuna. No, nije Grad Prelog dužan samo toj svojoj firmi, već se dugovi gomilaju i u drugoj gradskoj firmi Gospodarske zone Prelog u kojoj je dug već odavno premašio dugovanje PRE-KOM-u. Spretnošću uprave PRE-KOM-a dosad su se uspjela namaknuti financijska sredstva za isplatu plaća radnicima, doduše sa zakašnjenjem, ali su radnici zasad dobili svoje plaće. Kako nam se žale radnici, brine ih nemar gradskih vlasti prema tom gradskom poduzeću, a najviše ih boli kada su iz Grada nakon potraživanja nepodmirenih dugova dobili odgovor „strpite se ovaj mjesec, moramo koncert platiti“.

Pitaju se stoga zgroženi radnici sprema li se to gradska vlast iz gradskog proračuna platiti koncert klape koji se odvijao u privatnom ugostiteljskom objektu, dok se plaćanje njihovog rada stavlja na čekanje.

No, nisu to svi poznati dugovi aktualne gradske vlasti. Koliko ta i takva vlast drži do svojih građana, govori činjenica da im nije bitna ni njihova sigurnost, kao ni sigurnost imovine građana, jer ovih je dana iz Javne vatrogasne postrojbe Čakovec na adresu Grada Preloga stigao zahtjev za podmirenje duga od 217.509,54 kuna toj javnoj ustanovi koja, uz gradska dobrovoljna društva, brine za sigurnost građana i imovine u našem gradu s obzirom da su nerealni više populistički pokušaji gradonačelnika za stvaranja vlastite profesionalne postrojbe propali u samom startu. Naime, i tu je Grad ostao dužan lokalnom DVD-u Prelog kojem je obećano - ukoliko zaposle jednog profesionalnog vatrogasca, da će im Grad, uz obvezna sredstva koja je dužan izdvajati po zakonu, podmirivati i mjesečne troškove plaće za tog vatrogasca. No, DVD Prelog već šest mjeseci od Grada nije primio ni kune na osnovi plaće, pa se snalaze sami, ne želeći vatrogascu dati otkaz.

Neracionalnu potrošnju kojom se gomilaju dugovi u gradskoj blagajni ne osjete na svojoj koži samo zaposlenici gradskih poduzeća, već i ostali građani, posebice oni koji su svoj doprinos zajednici u kojoj žive dali putem rada u nekoj od udruga Grada Preloga. Upravo su udruge, kao nositelji kulturno-sportskih događanja u našem gradu, prepuštene same sebi u financiranju i  organizaciji kulturnih i sportskih manifestacija poput Labuđeg pera, Čumfesta, Motorijade i Ljetnih noći grada. Stoga je i njihova organizacija skromnija. Trebali bismo na primjeru Porcijunkulova u Čakovcu učiti kako se boljim angažmanom gradskih vlasti mogu obogatiti život grada i njegova promocija.

Kako je istaknuo tajnik gradskog SDP-a Slađan Mihoci, primjeri neodgovornog ponašanja aktualne gradske vlasti vidljivi su i u svim gradskim naseljima - od neredovitog održavanja javnih površina, nepokošene trave na javnim površinama i parkovima do zapuštenih dječjih igrališta i potrganih igrala, na što upozorenja stalno dolaze i iz mjesnih odbora tih gradskih naselja.

Predsjednik gradskog SDP-a Nenad Igrec istaknuo je zabrinutost zbog neracionalne potrošnje proračunskih sredstava te žaljenje zbog nedostatka inicijativa aktualne gradske vlasti kako bi se poboljšao svakodnevni život građana.

U SDP-u smatraju kako se gradska vlast, nakon priključenja županijskoj inicijativi za financiranje školskih udžbenika osnovnoškolaca, trebala angažirati i u financiranju školskih udžbenika za sve srednjoškolce s područja Grada, kako bi se i njihovim roditeljima pomoglo oko financiranja istih. Za loše stanje gradske blagajne i gomilanje dugova odgovornom smatraju aktualnu gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom, kaže se u priopćenju za javnost SDP-a Grada Preloga.

Izvor: 3097