Gradovi i općine 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

SELNICA: INA / Katastar i gruntovnica

Sjeveroistočno od Selnice, na području koje je pokriveno detaljnim planom uređenja induzone, a u stvarnosti su još kukuruzišta, prošli je tjedan otvoreno šesnaest prikrivenih nekadašnjih ispitnih sondi, odnosno, iskopano je na mjestima na kojima su jame bile po petnaestak kubika materijala, kako bi se vidjela nosivost tla te sručnjacima INA-e omogućilo pristup i novo ispitivanje naftonosnih potencijala. Kopalo se na mjestima koja su bila koliko-toliko označena na kartama premda načelnik Općine Selnica Ervin Vičević kaže da nitko ni ne zna koliko je stvarno opasnih, loše saniranih jama i gdje su točno. Ove koje su otvorene sanirat će se nakon što ih INA prostudira. Sada ih (dok radovi traju) komunalni redar obilježava i osigurava, a cijeli posao pada na Općinu - deset tisuća kuna troška koji bi trebao platiti, uvjeren je načelnik, ipak netko drugi. (MB)

Odlukom Općinskog vijeća Selnice, fizičke i pravne osobe, nositelji prava na nekretninama na području Općine Selnica, sufinancirat će izradu katastra nekretnina i obnovu zemljišnih knjiga na dijelovima k.o. Selnica i k.o. Zebanec, čime se polako preuzima kontrola nad zemljišno-knjižnim poslovima načetim nedovoljno precizno reguliranom (između Općine i izvoditelja radova) geodetskom izmjerom.
Nositelji prava na nekretninama dovode se u status suinvestitora radova, a pri izradi katastra nekretnina i obnovi zemljišnih knjiga, zemljišnoknjižni ili izvanknjižni vlasnici ili zajednica suvlasnika plaćat će Općini Selnica 1.900 kuna po hektaru (2.800 čhv). Oni koji posjeduju više parcela i ukupna im obveza prelazi iznos u sufinanciranju od 6.000, platit će maksimalno taj iznos.
Općina će omogućiti i plaćanje obveze visine 6.000 kuna u šest rata, a obveze do visine 3.000 kuna u tri rate.
Usvajanjem nove odluke, vijećnici su izvan snage stavili odluku o sufinanciranju katastarske izmjere na području Općine Selnica iz 2009. godine koja je izazivala nesporazume, kako s izvoditeljima radova (Geodetski zavod Split), tako i s vlasnicima parcela. (mb)

Izvor: 3059