Gradovi i općine 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

SELNICA: Kaj, komunalnu treba stvarno platiti?

Općinsko vijeće Selnice na svojoj je 4. sjednici u novom mandatu usvajalo proračunsku dokumentaciju za iduću godinu te donosilo modifikacije nekih općinskih odluka iz ranijih mandata koje se moraju prilagaditi novim proračunskim prilikama. Proračunski okvir za 2014. godinu, nominalno, u idućoj će godini biti na 8,120.000 kuna, međutim... U idućoj se godini mora pokriti 3,700.000 kuna manjka iz prethodnih proračunskih razdoblja, tako da će od planiranih osam milijuna kuna prihoda na raspolaganju za proračunsku potrošnju (za tekuće rashode, dakle) biti tek 4,420.000 kuna.
Budući da su sve točke dnevnog reda bile tehnički dotjerane, posebnih spoticanja u usvajanju odluka nije bilo, no, zato je na aktualnom satu vrijedilo zabilježiti nekoliko jasnih pitanja.
Mijo Kocijan pitao je načelnika Ervina Vičevića tko je na spisku socijalno ugroženih osoba, dotično - korisnika prava na pomoć, jer osobno zna primjere “socijale” koji su izvrsno situirani, imaju kuće, automobile, ali budući da rade u Austriji, doma mogu “glumiti” s papirima “socijalu”!
Vijećniku su - skoro uglas - odgovorili aktualni E. Vičević i bivši načelnik, Anđelko Kovačić koji su jedva dočekali priliku da još jednom naglase kako spiskove socijalno ugroženih osoba kroji Centar za socijalnu skrb, da se u centru identificira i putem njihovih kriterija definira tko je socijalno ugrožena osoba.
Vijećnici nisu bili zadovoljni takvim tumačenjem, pa su donijeli zaključak da se spisak korisnika socijalne pomoći mora podvrgnuti analizi, a i prijaviti zloporabe prava koje su sumještanima golim okom vidljive.
Anđelko Kovačić za aktualnog je sata pitao:
- Izdaje li Općina suglasnosti, odnosno traže li uopće suglasnost Općine mještani koji se sa svojim kolnim prilazima na različite načine priključuju na javne prometnice, pri čemu se zahvati izvode nestručno, ne održava se normalan protok oborinskih voda jer se kanali ne zacjevljuju, već zatrpavaju...
Načelnik E. Vičević kratko je odgovorio da nitko još nije zatražio takvu suglasnost, no, budući da je problem prepoznat, s komunalnim će se redarom tom pitanju dati potrebna pažnja.
Aktualni sat bio je i prilika načelniku E. Vičeviću uputiti javno upozorenje neplatišama komunalne naknade:
- Neplatišama komunalne naknade uputili smo 238 opomena. Zamislite, dolazili su ljudi s pitanjem - pa kaj, to stvarno treba platiti?! Ukupno 127 obveznika odazvalo se opomeni samostalno, a 111 njih je posebno još pozivano telefonom da dođu u Općinu regulirati svoje stanje. Dvadesetak ih je došlo, dogovara se s ljudima otplata na rate, traže modeli da im bude što lakše, ali s neplaćanjem neka nitko ne računa! Od 1. prosinca idu ovrhe! (MB)

Izvor: 3058