Gradovi i općine 06.07.2019. 07:39. Zadnja izmjena: 06.07.2019. 07:40.

Općinsko vijeće

SELNICA: Želimo li vrtić, morat ćemo se zadužiti

Jedna od točaka dnevnog reda zadnje sjednice Općinskog vijeća u Selnici bila je ona o davanju suglasnosti za potpis ugovora o javnoj nabavi za radove na izgradnji dječjeg vrtića u Selnici. Za izvođača radova izabrana je tvrtka Team građenje d.o.o. iz Čakovca koja je s ponudom od 10,7 milijuna kuna bila najpovoljnija od pet pristiglih. Javili su se još Tekeli projekt-inženjering iz Murskog Središća, Mepro iz Varaždina, Đurkin iz Čakovca i Gradis iz Savske Vesi.

Općina je za izgradnju vrtića osigurala milijun eura iz fondova Europske unije, no sredstva neće biti dostatna, objasnio je načelnik Općine Selnica.

- Iako smo ostvarili financiranje u sto postotnom iznosu, ponude su puno skuplje od procijenjene vrijednosti. Cijene su 'skočile'. Izabrali smo najjeftiniju opciju, druge ponude su najmanje milijun kuna skuplje. Planirali smo riješiti samo PDV, ali morat ćemo i ostatak ako to želimo provesti do kraja. Uvijek postoji mogućnost da odustanemo. Mnogi su to i učinili zbog velikog omjera sufinanciranja. Razgovorali smo s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu od 7,5 milijuna kuna, koliko bi nam trebalo vlastitih sredstava, objasnio je selnički načelnik. U raspravu se uključio vijećnik Kruno Živčec, zamolivši da se ubuduće vijećnicima predoče sve informacije vezane uz projekte na koje Općina aplicira. Pritom se referirao na informaciju da će Općina isplaćivati plaće zaposlenicima Vrtića narednih pet godina, što je, kaže, saznao tek na prethodnoj sjednici Vijeća.

- To će biti jedan nivo kakav vrtić mora imati kad je kadar u pitanju. Uvijek su navale kad jedinice lokalne samouprave raspišu natječaj za vrtićke zaposlenike jer mi moramo dati plaće u skladu sa stručnom spremom, što privatnici ne moraju, replicirao je načelnik.