Gradovi i općine 03.03.2018. 07:38. Zadnja izmjena: 03.03.2018. 07:48.

Separacija kod Ivanovca

Postrojenje sablasno strši iz šljunka jer ga nitko ne želi

Separacija Ivanovec propalog Međimurje betona izgrađena je 1983. godine u dijelu Ivanovca zvanom Preloge. Danas, mir remeti tek pokoji zec koji zakotrlja šljunak na zaostalim gomilama i divlja patka u letu. 

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu 14. ožujka bit će provedena deseta javna dražba za prodaju ovog nijemog svjedoka bivših vremena. Na prodaju se nude nadstrešnica iznad kontejnera, trafostanica, mehaničarska radionica, zgrada laboratorija, usipni i razdjelni koš, nosiva betonska konstrukcija separacije, komandna kućica na postrojenju za separaciju te priključci struje i vode. Utvrđena vrijednost postrojenja iznosi 1.58 milijuna kuna. Za tu je cijenu postrojenje i ponuđeno na prvoj dražbi. Na svakoj idućoj cijena je padala te, ukoliko poželite, postrojenje 14. ožujka možete kupiti za 680 tisuća kuna. 
Inače, stečajni upravitelj Tomislav Đuričin objavio je izvještaj o tijeku stečajnog postupka od kolovoza do prosinca 2017. godine. Kaže da je održano više dražbi te ni na jednoj nije bilo zainteresiranih. Dodaje kako je Separacija posljednje što je od Međimurje betona ostalo za unovčiti. 

NEŠTO JE I ISPLAĆENO...

- U prosincu 2017. obavljena je prva djelomična dioba vjerovnicima prvog više isplatnog reda u iznosu od 1,173 milijuna kuna. Daljnja dioba moguća je tek po prodaji Separacije, jer je riječ o imovini koja nije pod zalogom. Od prodaje će se namirivati vjerovnici prvog višeg isplatnog reda - naveo je Đuričin. 

Sudeći po dosadašnjem interesu, postrojenje će i dalje hrđati. Na prodaju nije zemljište na kojem se nalazi, jer većim dijelom pripada državi, kaže Đuričin, dok nekoliko posto pripada Tegri. Koncesija za eksploataciju se ni ne spominje, kupac mora kupiti cijeli pogon i dužan je podmiriti sve poreze i davanja (PDV od 25 posto...) Prema dosad viđenom, postrojenje će biti prodano kad mu cijena padne ispod vrijednosti ukupne težine željeza, uz pripadajući (ogroman) trošak rezanja i transporta.