Gradovi i općine 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

SREDNJA ŠKOLA PRELOG: Zbornicu napunili bivši učenici

- Joooj, kak smo stari! Puna nam je zbornica negdašnjih učenika - sve češće, u šali, uzvikne iskusna nastavnička garda iz Srednje škole u Prelogu pri srdačnim dočecima za nove kolege - negdašnje učenike! Ne glume srdačnost zbog konvencije, već iskreno ponovo pružaju podršku novoj generaciji. To je najveća vrijednost ovog kolektiva.
U jednoj od najmlađih međimurskih srednjih škola ove godine predaje 5 bivših učenika.
SANELA
Prošle školske godine, u travnju je stigla Sanela Čukac (26), profesorica hrvatskog jezika, iz Podbresta, koja je u školskim klupama ispred kojih sada stoji maturirala u ekonomskom smjeru.
- Tada mi je razrednik bio Milorad Sarap, prof. hrv. jezika, koji mi je i danas mentor, čovjek koji je zaslužan i za izbor mog današnjeg zvanja - kaže Sanela koja se uspješno hvata u koštac s izazovom poticanja novih generacija na mrsko im čitanje knjiga.
- Svjesna sam toga da ne mogu kod svih učenika pobuditi interes za knjigu te se nezainteresiranima trudim usaditi osnove, a zainteresiranima dati sve od sebe. Na početku karijere iznimno je važno u kakvom se kolektivu nađete. Mi smo povlašteni, kaže Sanela Čukac.
DAMIJAN
Filozofiju, etiku te etiku i kulturu u ovoj srednjoj školi predaje također negdašnji učenik Damijan Bermanec (27) iz Preloga, prof. filozofije.
- Kvaliteta rada u ovoj školi vidjela se i na mojoj generaciji: iako sam maturirao u ekonomskom smjeru, jer tada ovdje još nije bilo gimnazije, bez problema sam upisao fakultet te nastavio školovanje u sasvim drugoj struci. Kad sam se vratio kao nastavnik, prošle školske godine, malo mi je bio neobično susresti se s bivšim profesorima u svojstvu kolega. No, ovdje je atmosfera toliko opuštena i otvorena da sve eventualne nelagode i nesigurnosti brzo nestaju. Od nas mladih ne očekuje se ništa drugo do preuzimanja naših prava i obveza u novoj ulozi - kaže Damijan Bermanec.
IVANA
Ekonomsku i ugostiteljsko-turističku grupu predmeta predaje i Ivana Martinec (24), mag. oec., Preložanka koja je diplomirala na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Zgrada u kojoj danas radi kao nastavnica za Ivanu je sudbinska:
- U ovoj sam zgradi nekad pohađala osnovnu, zatim i srednju školu, smjer turističko-hotelijerskog tehničara. Tijekom studija sanjala sam o povratku u rodni Prelog i zapošljavanju u svom gradu, no, nisam se usudila sanjati da će biti baš ovako. Sad mi je srce na mjestu, kaže Ivana Martinec te dodaje da joj je ova škola puno dala kao učenici putem niza modela za praktičnu primjenu i nadgradnju znanja. Ivana će također zauvijek pamtiti svoj prvi radni dan...
- Nikad neću zaboraviti učionicu broj 16... i moj prvi radni dan, prvi sat... Kad sam stala pred učenike, trema je nestala..., a bila sam tek koju godinu starija od njih.
ANICA
Dvadesetdevetogodišnja Anica Naranđa rodom je iz susjedne Hrženice, no, već je dulje vrijeme preloška sneha. I stručna učiteljica kuharstva u Srednjoj školi u Prelogu od 2008. godine, školi u kojoj je i sama nekada naučila kulinarsku abecedu. Stariji profesori pamte ju kao predanu učenicu. Nakon trogodišnjeg školovanja u Prelogu, Anica je nastavila usavršavanje u Varaždinu te stekla zvanje kuharice specijalistice majstorice.
- Kuhača mi je srasla za ruku. Kad u kabinetu predajem i držim knjigu u jednoj ruci, u drugoj mi je kuhača. Lijepo je raditi posao koji čovjek voli jer se tada nikad ne umorite. Toliko volim kuhanje da mi ni nakon posla i rada s djecom u školskoj kuhinji nije doma teško ponovo se prihvatiti kuhače, priča nam Anica Naranđa.
MARKO
- Nove generacije ne vole čitati knjige, ali ne vole ni trčati - priču o svojim profesionalnim izazovima počinje Marko Možek (28) iz Prelog, danas prof. tjelesne i zdravstvene kulture, nekad učenik ove škole. Nakon završetka fakulteta, neko je vrijeme radio u osnovnim školama u Pribislavcu i Prelogu, a potom prešao u školu u kojoj se iz ekonomskog smjera otisnuo dalje u život.
- Mladi su ljudi zahtjevni u tom smislu da traže da im ponudimo mogućnosti. Izazov je pronaći načine kako ih motivirati da rade, zato im često govorim da ovo što im se sada u školi nudi besplatno, jednom će u životu skupo plaćati... Ne shvate to baš odmah u prvom razredu, ali ostane im u sjećanju te kasnije razmišljaju o tome. Barem dio njih, kaže Marko Možek te dodaje:
- Što se tiče našeg kolektiva, i ja imam samo riječi pohvale. Sada svoje negdašnje profesore upoznajem s druge strane, kao kolege i kao sjajne suradnike. Na doktorskom sam studiju te imam prilike i surađivati u projektima s nekima od njih. Ovo je mlada škola iznimnih rezultata. Među najznačajnijim dostignućima prosvjetnih djelatnika ove škole je potreba učenika da se usavršavaju, što je ovdje vrlo izraženo.
Uloženi trud generacije nastavnika u ovoj školi vratio im se na najljepši mogući način - valom mladih lica u čija su srca ulili žeđ za znanjem.
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 3055