Gradovi i općine 29.06.2016. 13:08.

Niz pogrešaka čakovečkog Stanorada

Stanari iz Ulice Valenta Morandinija u Čakovcu također nezadovoljni izvedbom obnove

Brojnim nezadovoljnicima koji su ogorčeni načinom provedbe projekta povećanja energetske učinkovitosti zgrada u režiji čakovečkog Gradskog poduzeća Stanorad pridružio se i dio stanara zgrade u Ulici Valenta Morandinija ( u čijem se prizemlju nalazi Ljekarna Čakovec). Riječ je o zgradi koja je nakon one u Ulici Vladimira Nazora 26 bila druga na redu te se obnavljala tijekom prošle godine.

Pritom je prethodno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 40 posto sufinancirao izradu energetskog certifikata, potpuno financirao projektnu dokumentaciju, dok će same radove sufinancirati do iznosa od 40 posto. Upravo realizacija projekta ono je zbog čega su ponajprije i ponajviše ljuti pojedini stanari Morandinijeve. U njihovo je ime javno odlučila progovoriti Marija Krčelić.

"Nikad nisam bila protiv toga da se zgrada obnovi, ali tvrdim da je i kod nas više od 90 posto stanara svojim potpisom trebalo pristati na to. Prikupljeno je međutim samo nešto više od 50 posto potpisa, a i to je bila muljaža. No, izvedba radova tek se pokazala pravom katastrofom. Radnici su prvo skinuli naše klima - uređaje koji dan danas nisu natrag montirani na fasadu. Možete zamisliti kako će ljeti biti vruće, pogotovo na višim katovima ako do onda ne vrate klimatizacijske uređaje, a i pitanje je jesu li nakon skidanja ostali ispravni i tko će namiriti štetu ako nisu.

Nadalje, klupice na prozorima nemaju potreban nagib, uništeni su nosači roleta, a i ogradice su postavljene loše. Zgrada, naravno, sad izgleda lijepo, ali propusta je previše", tvrdi stanarka Krčelić, dodajući da svojim istupom želi upozoriti i stanare drugih zgrada neka pripaze što potpisuju Stanoradu. Stanari su se, kaže, više puta požalili i nadležnima.

I, kako ističe, dok je i sam nadzorni inženjer priznao brojne propuste, direktor Stanorada Velimir Mađarić poručio im je nek na mjestima gdje su učinjene pogreške postave cvijeće. Zbog svega, stanari Morandinijeve angažirali su i odvjetnike te pripremili tužbe koje će podići ako se nedostaci ne uklone u razumnom roku.